Eyes Wide Open sau Fisura

Două vieți. O patimă. Zeci de păcate. Un film de excepți, cu miros greu de mir și smirnă: Eyes Wide Open.

Aaron trăiește departe de tentații. Cu fruntea aplecată în cartea lui de rugăciuni și cu mintea la Dumnezeu, își poartă zilele cu ușurătate. Mulțumirea și liniștea se citesc în pașii ușori ai soției lui. Statutul înalt și încrederea se văd în pașii lui apăsați. Dar grijile lui Aaron nu sunt acelea pe care ar trebui să le aibă orice bărbat evreu credincios pînă la cer. De cînd l-a primit în abatorul lui pe Ezri nu se poate gîndi decît la ceea ce nu și-a îngăduit de mult să simtă: plăcere și iubire.

Un sublim film care este foarte simplu de descris printr-o relație imposibilă. La o primă privire vom vedea doi bărbați care înfruntă canoanele unei religii și încearcă să ascundă un păcat. Într-o societate ghidată de reguli religioase dragostea dintre doi bărbați este privită ca o mică fisură într-o structură perfectă, care poate fi acoperită cu un strat subțire de ciment și va trece neobservată și va fi uitată în cel mai scurt timp. Pe un plan mai îndepărtat vedem tragica situație a îngrădirii și sugrumării individului, și ne ducem cu gîndul la Luz silenciosa. În ambele cazuri cunoaștem oameni înrădăcinați în tradițiile și obiceiurile lor religioase atît de puternic încăt preferă să alunge o parte a existenței lor firești să trăiască mereu cu o gaură în ființă.

Într-un cadru plin de rituri care ne fac să ne gîndim la La source des femmes o apocaliptică acțiune se îngustează pentru a intra pe sub pielea privitorului. Și prin toate acele imagini care se contopesc cu orizontul și realismul, care îmbracă jocul actoricesc perfect, filmul reușește să fie pur și simplu altfel decît multe altele cu același subiect. Așadar, putem spune că avem de-a face cu o dramă adevărată, deloc forțată, ușor de acceptat și extrem de dureroasă, nu atît prin poveste, cît prin interpretare.

Name: Eyes Wide Open/ עיניים פקוחות‎
Director: Haim Tabakman
Year: 2009
Actors: Zohar Shtrauss, Ran Danker
Awards

4 thoughts on “Eyes Wide Open sau Fisura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s