Fucking Åmål sau Amintirea

Două fete oarecare. O relație îndrăzneață. Un oraș prea mic. Un film savuros și proaspăt: Fucking Åmål.

Agnes vorbea mult mai încet înainte să o cunoască pe Elin. Mereu cu capul în jos și ochii ascunși în cap, visînd la ceva imposibil. Ascunsă între cei patru pereți, Agnes crede că nu va reuși niciodată să o cucerească pe Elin. Ea este mult prea diferită. Are prieteni, poartă roșu, se dă cu ruj, merge țanțoș și pare mereu în căutarea unui băiat care să o părăsească. Iar Agnes nu este nici băiat și nici nu vrea să o abandoneze, ci mai degrabă să fugă împreună cu ea departe de Åmål, un oraș atît de mic care nu ar permite niciodată o relație de acest gen. Și printr-un joc al destinului, aproape că reușește.

Poate că de la distanță Fucking Åmål nu pare cel mai serios sau profund film despre homosexualitate. Pare superficial și mult prea comun. Cu povestea lui despre o adolescentă perfectă care se lasă cucerită de una atît de imperfectă. Dar dacă ne apropiem destul de mult vom descoperi ceea ce puține reușesc să redea: emoția aceea care face stomacul să stea ușor încordat și gîndul acela că le-ar fi bine împreună. Și vom vedea din nou, foarte frumos exploatată, la fel ca în Mysterious Skin, dorința arzătoare de a cuceri un oraș mult mai mare. Aici, însă, vom avea de-a face cu o bruscă schimbare de peisaj. Dacă înainte să se cunoască mai bine cele două fete își doreau să plece din Åmål, după dezvoltarea relației lor observăm cum această nevoie se calmează, fiind înlocuită de altele, mult mai pregnante.

Altfel spus, scopul, îndeplinit mai mult decît cu brio, al acestui film nu este nici drama, nici amuzamentul, ci deschiderea unei porți care poate este de mult uitată. Cu imaginile lui simple și acțiunea lui firească, Fucking Åmål ne face să ne amintim de prima relație și de emoția unei încercări care poate să se sfîrșească rău, sau poate să crească precum un aluat pufos.

Name: Fucking Åmål/Show Me Love
Director: Lukas Moodysson
Year: 1998
Actors: Alexandra Dahlström, Rebecka Liljeberg
Awards

6 thoughts on “Fucking Åmål sau Amintirea

  1. Sorry dar nu puteam sa ma abtin. Cand vad titlu ala, imi trece altceva prin minte :)) adica sunt prea apropiate, trebuie inlocuit “m” cu “n” :))

  2. Şi mie îmi suna titlul un pic cam porno, chiar şi fără să înlocuieşti “M” cu “N” :). De-abia la finalul celui de-al doilea paragraf am văzut că “Amal” este numele oraşului… Ops! Oricum, mi se pare interesant! Tratează tema dragostei interzise şi poate şi pe cea a evadării! Îmi place! Felicitări!

    1. De vazut este si El niño pez, cam pe aceeasi idee. Nu este un film exceptional, dar are un dar de a naste amintirea primei iubiri :)) Emotiile si toate celea. E frumusel asa de vazut intr-un weekend.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s