Mysterious Skin sau Drumul mare

Un băiat abuzat. Un băiat îndrăgostit. O lume greșită. Un film ca o limonadă fără zahăr: Mysterious Skin.

Neil nu va uita niciodată cum a început totul. Cum a început să ademenească bărbați sau să le răspundă mult prea repede. Într-o vară, din pricina unui bărbat care părea intangibil, copilăria lui a luat sfîrșit brusc. Își amintește perfect jocul cu care s-a lăsat prins și sentimentul plăcut de a fi preferatul cuiva. Dintre toți copiii pe care antrenorul de baschet îi poftea în intimitatea sa el era cel mai bun.

Brian nu își poate aminti cum a început totul. Visurile lui îngrozitoare, lumina albastră, teama constantă și sîngerările. Aproape că s-a convins atît de bine că a fost răpit de extratereștrii, încît începe să caute asemeni lui, care știu cum este să fii atins și examinat de creaturile de pe alte lumi. Dar undeva în toată povestea ceva nu se potrivește. Din amintiri iese imaginea unui bărbat și un chip atît de cunoscut, care aduce cu cel al lui Neil. Iar legătura dintre toate aceste imagini din care s-au cuibărit în mintea lui Brian îl va face să realizeze că ceea ce a trăit pînă acum este o povestire de adormit copii.

Mysterious Skin, acest genial film, suferă de o fantastică prospețime, un aer de descoperire colosală. Deși acest subiect a fost și este expoatat în zeci și mii de filme, aici povestea nu este deloc comună. Pe două planuri clar delimitate, care se întîlnesc greu, formînd un final colosal, se desfășoară ca pe un imens ecran de cinema două vieți care au pornit dintr-un punct comun. Cărările ce vor fi urmate sunt despicate și urmărite cu atenție pînă în momentul în care acestea dau la drumul mare și se contopesc, formînd un mare hău în care trăiește viu trecutul.

Name: Mysterious Skin
Director: Gregg Araki
Year: 2004
Actors: Brady Corbet, Joseph Gordon-Levitt
Awards

2 thoughts on “Mysterious Skin sau Drumul mare

  1. Filmul pare să fie o relatare a traumelor pe care le-au suferit băieţii abuzaţi sexual… Toate visele ciudate, dorinţa de a scăpa de realitate, încercarea de a găsi explicaţii la probleme pe care nu le înţelegi (credinţa în extratereşti, în cazul acestui film) – acestea sunt efectele unui viol, mai ales la o vârstă fragedă! Spui că “povestea nu este deloc comună”… Încă nu l-am văzut, dar dacă ai scris despre el, sunt sigur că diferă de celelalte filme care au ca temă abuzul sexual. Felicitări pentru încă un review excelent!

    1. Chiar difera… nu atat ca story ci ca stare. E un joc de planuri si de povesti foarte interesant. Si aspectul care m-a incantat cel mai mult este diferenta enorma dintre personaje si felul fiecaruia de a filtra un abuz. Foarte, foarte reusit filmul, zic eu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s