The Hours sau Doamne

O femeie pierdută. O femeie nefericită. O femeie curajoasă. Un film ca un fum tras lung dintr-un trabuc: The Hours.

Virginia Wolf. În momentele în care nimic nu mai are sens și suicidul devine singura soluție. O etapă pe care nu credea că o va atinge vreodată, la care se strîmba în urmă cu ceva ani, pe care acum o afumă cu plăcere și încearcă să o alunge ca pe o albină. Doar ca să poată dicta destinul unei femei, pe care îl începe cu Mrs. Dalloway said she would buy the flowers herself.

Laura Brown. La răscruce de atît de multe drumuri. Nici ea nu mai știe ce se întîmplă de își dorește atît de mult să moară. Poate este de vină copilul care trebuie să se nască, poate nefericitul calm dintre ea și soțul ei, poate atracția secretă pe care o simte pentru cea mai apropiată prietenă. Dar într-un fel ciudat, Mrs. Dalloway și ciudatele ei flori o vor scoate la limanul udat de ape adînci.

Clarissa Vaughan. Mereu sigură și singură. Un mare succes al vieții, o femeie stăpînă pe propria existența, dar mai ales pe ale altora. Îi face o mare plăcere să organizeze petreceri, ca să acopere liniștea  care se așterne între ea și fiica ei, între ea și iubita ei și între ea și viitorul morbid care o surprinde din ce în ce mai mult.

Pe mult prea scurt, The Hours este capodopera ce reunește trei geniale actrițe în roluri de excepție, sub aceeași umbrelă a unui joc perfect și a unei povești reînviate în chip atît de frumos. De fapt, aici avem de-a face cu trei Virginia Wolf, cu trei Mrs. Dalloway și cu trei femei atît de diferite. Ca un soi de moștenire, suicidul pleacă de la prima dintre ele, si filtrează prin a doua și ajunge să distrugă perfecțiunea celei de-a treia. Iar ca un veșnic impediment în calea fericirii apare în toate cele trei vieți homosexualitate. Sub formă voalată, apoi chinuitoare și în final banală.  Și același joc se face în felurite alte sensuri cu zeci de elemente, care așteaptă să fie descoperite de un ochi dresat.

Name: The Hours
Director: Stephen Daldry
Year: 2002
Actors: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore
Awards: 1 Oscar, 2 BAFTA, 2 Golden Globes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s