M. Butterfly sau Iubirea ca spectacol

Un bărbat îndrăgostit. Un bărbat deghizat. O relație cu mască. Un film excepțional, în regia ciudatului David Cronenberg.

René Gallimard nu aparține acestei lumi. Nu știe că aici nu femeile sunt cele care poartă roșu în obraji și pe buze, că mersul lin și ușor este o caracteristică a unui popor și a nu unui sex și că în orice limbă ar fi spuse cuvintele de dragoste orbesc la fel de tare. Iar din această cauză îi cade pradă lui Song Liling. În aparență o frumoasă cîntăreață de operă, femeia cu păr lung și mătăsos și degete fine îl va îngenunchia pe francezul care nu își găsește locul îi îi va plămădi în minte ideea că dragostea lor va dura cît Pămîntul. Că oricunde s-ar duce ea va fi cu el, că orice s-ar întîmpla ea îi va fi alături și că oricine s-ar apropia de el, ea îl va proteja. În afara acestei idile, însă, Song Liling devine un bărbat prea frumos pentru a nu fi confundat cu o femeie, care are scopuri bine trasate și nas pentru străinii care nu cunosc nimic decît dorința de a trăi o poveste. Din cea pe care René o crede perfectă se vor alege, în final, doar cîteva cioburi de oglindă.

Pe scurt, M. Butterfly este o sublimă ecranizare a unei povești arhi-cunoscute. Iar frumusețea și unicitatea este oferită de apropierea camerei, ca un intrus, în miezul relației celor doi. Detalii ale înselăciunii vor fi scoase cu forța la aer, gesturi și cuvinte vor fi plasate exact unde le este locul și o puternie pasiuni vor avea ca scop derutarea privitorului. Pentru o clipă, dar pentru una singură aproape că și ei vor crede, precum René, că Song Liling s-a îndrăgostit mai mult decît și-ar fi imaginat vreodată. Spre deosebire de el, ei știu că rujul nu durează prea mult pe buze, iar pe sub pudra imaculată se poate ascunde orice.

Name: M. Butterfly
Director: David Cronenberg
Year: 1993
Actors: Jeremy Irons, John Lone (!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s