Sleeping Beauty sau Bizara Lolita

O fetișcană fragedă. O matroană elegantă. O mînă de bărbați trecuți. Un film cu parfum de mosc: Sleeping Beauty.

Lucy nu a fost niciodată o fată cuminte. Îi plăcea noaptea, mai ales. Atunci cînd într-o lumină difuză un bărbat o cîștiga printr-o aruncare de monedă, sau cînd mergea repede prin întuneric lăsînd în urmă un foșnet de mătase. Ziua, însă, Lucy e doar o fată absentă. I se citește în privire și pe buzele prea pline ceva necurat, dar nimeni nu poate spune cu certitudine că este vinovată de ceva. Se furișează în casa unui prieten, bea votcă la micul dejun, se întinde lîngă el în pat și apoi se ridică și pleacă să se prefacă în vampă.

Nu îi displace acest statut. Ba chiar ținuta ei de seară formată din lenjerie transparentă și tocuri înalte o face să se simtă liberă. Să pozeze în inocentă este deliciul ei. Dar cel mai mult îi place să nu simtă nimic. Să se lase adormită și atît. Să nu știe că lîngă ea un bărbat trecut de multe tinereți se simte ca un adolescent, că un altul experimentează pe ea cele mai bizare feluri de a iubi sau că are de-a face într-o noapte pasională cu însăși Moartea.

Pe scurt, acest film este o poveste răstălmăcită. Cu puternice tente erotice, unele eșuate, altele reușite, desprinse parcă din filmele lui Breillat, Sleeping Beauty are darul de a satisface privitorul din multe puncte de vedere. Avem de-a face cu o fată de o frumusețe naturală minunată, cu elemente bizare care ne aduc în sfera lui Eyes Wide Shut și cu o acțiune potrivit de lentă, care trezește în noi o curioasă așteptare. Într-un cadru de tablou rafaelian o tînără actriță își va dezălui superbul talent și excitantele farmece pentru a crea o lume în care nu au ce căuta decît cei nebuni. Este un spațu destinat celor cu obsesii, fetișuri, deviații, plăceri sinistre și dedicat cinefilului care gustă cu poftă din toate acestea la un loc.

Name: Sleeping Beauty
Director: Julia Leigh
Year: 2011
Actors: Emily Browning, Rachael Blake, Ewen Leslie
Awards

 

9 thoughts on “Sleeping Beauty sau Bizara Lolita

  1. eu de la filmul asta aveam asteptari mari pentru ca idee mi se parea buna, imaginile pe care le-am vazut inainte de vizionarea filmului mi-au placut, dar odata cu vizionarea a venit si dezamagirea. pe mine nu m-a convins

    1. Da recunosc ca si eu am fost satisacuta pe jumatate. Finalul este yucks si prea multe scapari. Dar ca debut si ca idee este frumos. Sa vedem ce mai iese din aceasta regizorita…

  2. Din poză şi din poster îmi dau seama că actriţa este frumoasă… chiar “exagerat” de frumoasă! Este acel gen de frumuseţe care trădează inocenţă, dar şi care ascunde ceva, în acelaşi timp. Pare să fie un film despre exploatare, despre destine ruinate şi vise spulberate… Poate reuşesc să-l văd până mâine şi, cine ştie… un review :)… Felicitări!

    1. Sunt atat de curioasa cum ti se va parea. Fata asta este absolut superba, asa cum ai spus si tu de o frumusete inocento-perversa. Astept pareri 😀

  3. Acum vreo 3 ani am citit cartea Frumoasele Adormite a lui Yasunari Kawabata si sincer imi formasem o alta parere despre eventuala ecranizare. Parca filmul nu captureaza esenta cartii sau notele de subtilitate asa de bine. Personal, am preferat lectura, voyeurismul in soapte si lumini difuze.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s