For a Lost Soldier sau Lolita Boy

Un copil. O relaţie. O amintire. Un film uşor, care lasă urme: Voor een Verloren Soldaat.

De departe, putem spune că această poveste de dragoste. De foarte departe vedem două persoane care, ajutate de context, se apropie şi încep să deyvolte o frumoasă relaţie. Plină de veniri şi plecări, dezamăgiri i bucurii mici. Dar dacă ne apropiem uşor, vom descoperi că aceasta este o relaţie ascunsă. Că are în mijlocul ei un impediment. Că cele două personaje sunt de sex masculin, că unul dintre ei este într-o continuă fugă, o apariţie pasageră. Iar chiar din pragul ei, această poveste de dragoste este una ciumată.

Jeroen este un băiat de 12 ani care caută prietenie în orice. Fascinaţie şi un strop de curaj pentru maturizare. Şi găseşte toate acestea rapid, în persoana soldatului Walt. Un bărbat intrigant de atrăgător, uşor dezorientat de rzboi, dispus să petreacă zilele dulci sub doare cu un copil. Dar ceea ce pare la început o relaţie strînsă de prietenie se transformă treptat într-o pasiune ce arde ca tămîia, lăsînd în urmă un parfum frumos şi o vagă aromă amară.

Pe foarte scurt, Voor een Verloren Soldaat este un film frumos într-un fel unic. În căldura peisajelor lui Bertolucci descoperim o poveste şocantă, care se consumă cu un realism pătrunzător. Poate nu o capodoperă, dar această neobservată ecranizare este un ghimpe în coastă, unul care nu se lasă scos.

Name: For a Lost Soldier/Voor een Verloren Soldaat
Director: Roeland Kerbosch
Year: 1992
Actors: Maarten Smit, Andrew Kelley, Jeroen Krabbé

2 thoughts on “For a Lost Soldier sau Lolita Boy

  1. Eu nu prea am văzut filme în care este prezentată dragostea dintre un bărbat şi alt bărbat… doar “I love you Phillip Morris”, “A Single Man” şi “Brokeback Mountain”. Nu aş putea să spun dacă aceste trei sunt cele mai bune (sunt sigur că filmul cu Jim Carrey nu este, pentru că mi s-a părut o dramă-comedie mai degrabă, decât ceva prea serios sau tragic…). Oricum, sunt câteva producţii bune de genul ăsta… iar “For a Lost Soldier” sigur intră în această clasă! Felicitări pentru review!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s