Baby Doll sau Bad Lolita

El, un om urît. Ea, o virgină nehotărîtă. El, un cuceritor oportunist. Un film exceptional de intrigant și frumos: Baby Doll, în regia marelui Elia Kazan.

Archie așteaptă. Așteaptă, așteaptă, așteaptă. Așteaptă ca frumoasa Baby Doll să își îndeplinească datoria de soție în dormitor. Atunci cînd a luat-o, i-a promis că așteaptă pînă ce împlinește 20 de ani. Dar i-a mai promis și că va fi un soț care o va întreține cu toate cele necesare și că îi va purta de grijă. Într-o singură vară, însă, Archie pierde aproape totul, mai puțin speranța și încîntarea că într-un bun sfîrșit va face dragoste cu păpușa lui vie. Dar la vederea a tuturor acelor mobile luate cu forța din casă, a găurilor din pereți și din buzunarul lui Archie, Baby Doll începe să se gîndească la o amînare. Sau chiar la o fugă, în brațele unui alt bărbat. Toate aceste gînduri încep să rupă bucăți din Archie, care încă așteaptă.

Pe scurt, Baby Doll este un film ca o oală sub presiune. Poate că nici un thriller cu egalează cu suspansul care se naște în clipa în care apare cel de-al treilea personaj. Un triunghi al iubirii se naște, iar mintea noastră intră într-un joc dăunător. Poate că cele mai arzătoare clipe sunt cele în care blonda delicată cade în plasa cuceritorului Silva și își dezvelește virginitatea cu ușurință. Iar cele mai tensionate sunt momentele de panică cutrmurătoare în care intră Archie la ideea că o poate pierde pe fată. Dar nu pierderea în sine cauzează trăirea, ci frustrarea că nu a reușit pînă acum să o supună și că un altul, cu o simplă adiere, o face să cadă la podea.

Dar să nu ignorăm evidentul, căci cea mai frumoasă parte a acestui film este întocmai Baby. O fată care la vîrsta de 19 ani se pare că a oprit timpul în loc. Îi place să stea în leagăn, să se joace și să își sugă degetul. Și la fel de mult, să întărîte bărbații cu privirea ei lascivă și cu șoldurile rotunde. O ființă duală, care schimbă în mintea cinefilului conceptul de Lolita, din ceva ușor sexual, în ceva pur erotic fără să vadă nici măcar o singură scenă de sex.

Name: Baby Doll
Director: Elia Kazan
Year: 1956
Actors: Karl Malden, Carroll Baker, Eli Wallach
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s