Hard Candy sau Cold Lolita

O fată inocentă. O capcană ascuțită. O răzbunare crîncenă. Un film cu zimți: Hard Candy.

Hayley nu știe de unde a pornit asta. Din ea, din ceilalți. O ură greu de măsurat pentru bărbații care seduc copile. Iar pentru a-i stîrpi, fata începe un joc murdar, prin a poza în victimă ușor de înhățat. Se lasă admirată, pozată, puțin exploatată în timp ce așteaptă ca pastilele pe care i le-a dat lui Jeff să își facă efectul. Cînd se va trezi va fi o vreme a Inchiziției, în care tortura forțează mărturii și face adevărul să iasă mai puternic ca niciodată la suprafață.

O frumoasă idee conturează acest film. Joaca de-a călăul, puterea supremă deținută de o fetiță, fac privitorul să strîngă din dinți și să tresară la fiecare pocnet de ușă. Hayley își cunoaște foarte bine poziția, iar acțiunea se mulează perfect pe mintea ei setată pe răzbunare, chiar și atunci cînd ne-am aștepta ca lucrurile să se fi sfîrșit. Iar toată această poveste sinistră mă face să declar acest film un adevărat thriller, împins frumos către stilul asiatic.

Iar ca să exagerez, așa cum îmi place să fac cînd vine vorba despre film, voi compara acest film cu I Saw the Devil, unde avem de-a face cu aceeași fugă dulce, transformare a vînătorului în pradă și motor puternic al răzbunării. Ce diferă de acea capodoperă a genului (aproape) gore este elementul de inocență, care ar trebui să genereze un subiect plicticos, mult exploatat în filme, al copilei căreia i se răpește inocența. Aici, acesta este doar o aparență, precum mirosul urît pe care îl emană o floare carnivoră, pentru a atrage musca în capcana acidă. Insecta, desigur, incapabilă de raționare atunci cînd simte parfumul degajat de fructul interzis se va îneca în propria dorință.

Name: Hard Candy
Director: David Slade
Year: 2005
Actors: Patrick Wilson, Ellen Page
Awards

4 thoughts on “Hard Candy sau Cold Lolita

  1. Hmm… Ellen Page… E practic o fetiţă, dar am văzut că joacă bine în Juno şi Inception. Să văd şi filmul Hard Candy, că din ce povesteşti, pare să fie o producţie foarte reuşită!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s