Poulet aux prunes Filmul-mileu

Trei vieți. Două iubiri. O moarte. Un film cu gust de prune uscate: Poulet aux prunes.

Lui Nasser-Ali îi ia o săptămînă să moară. Începe prin a se închide în camera lui și prin a trage draperiile groase. Țigara aprinsă. Vioara distrusă aproape. Copiii și soția departe. Un fum gros învăluie camera și cheamă morții înapoi în viață. Nasser își amintește că și mama lui s-a lăsat purtată de o țigară pe lumea celalaltă și că deasupra mormîntului ei a vegheat un norișor gros, care a uimit îndoliații. Și Nasser își mai amintește ceva. Că mama lui i-a spus despre Azarel, iar el s-a făcut că nu vrea să audă. Pentru că odată ce îl va vedea va fi o singură cale: moartea.

Un film-colaj genial realizat cu zeci de bucățele rupte din alte părți și lipite laolaltă. Scena dintre Azarel și Nasser trimite la The Seventh Seal, avem cultură orientală, pe alocuri chiar seamănă cu Chocolat, alteori cu La vita e bella, aduce și a sentimente grele asiatice și a Hable con Ella și cel mai bine se desprinde din sine. Pe scurt, pe acest Poulet aux prunes aproape că îl pot numi o persoană, cu identitate și personalitate, cu toane, cu pofte și mai ales cu o imensă sete de dragoste.

Și mai mult decît atît, filmul este o superbă surpriză, dulce și melodioasă din partea unor regizori poate nu sunt extraordinar de așteptați. Prin buclele temporale, florile de fum și toate acele ferestre de narațiune Poulet aux prunes ajunge să semene cu un mileu, care trebuie să rîmîne neclintit de pe raftul care sprijină mințile noastre cinefile. O recomandare fierbinte, la cald!

Film cîntat de pe filme-cărți.

Name: Poulet aux prunes
Directors: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
Year: 2011
Actors: Mathieu Amalric, Edouard Baer, Maria de Medeiros
Awards

2 thoughts on “Poulet aux prunes Filmul-mileu

  1. ma bucur ca ai scris despre el ca eu nu am apucat. foarte frumos, foarte frumos, foarte frumos! nu mi s-a stricat tastatura, dar nu ma pot exprima momentan altfel 🙂 tot de la prietenii de la filme-carti am aflat de el.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s