American History X sau Neo-eroi

O greșeală. O viață copiată. Un bărbat-idol. Un film ca un vulcan: American History X.

Derek nu a vrut să-i lase nimic fratelui său. Nici măcar pasiunea lui adîncă pentru legile nazismului. Iar cînd a plecat la închisoare a crezut că face un act de vitejie, că va deveni erou și că i se va clădi un bust impresionant. Viața de după gratii, însă, se dovedește a fi mai gree de îndurat decît înțepăturile unui ac înmuiat în cerneală, care desenează o svastică pe piept. Și Derek ajunge să regrete toate gesturile puerile, actele lui de vandalism și oarba credință în cel care l-a influențat și vrea să se schimbe. Își lasă părul să crească, iese de acolo un alt om, crezînd că băiatul pe care l-a lăsat acasă și-a văzut de un drum propriu. Dar Danny s-a agățat de imaginea marelui erou care a distrus viața unui om doar pentru că avea o altă culoare de piele. Și cu ea va rămîne mereu.

Pe foarte scurt, American History X este o frumusețe. Un film calm și ușor de digerat, dar profund și agitat în miezul lui, ca un vulcan care stă să erupă. Atacă frumos, prin învăluire subiecte delicate din America zilelor noastre, file întregi de istorie, trăiri și sentimente grele, fără să treacă linia fina dintre patetic și tragic. Avem de-a face cu un personaj puternic ca fizic, mereu ilustrat ca un Adonis răzvrătit, care prin labilitatea lui emoțională și psihică și impulsurile nestăpînite ajunge să cunoască o cale mult mai dreaptă. O frumoasă antiteză, care se oglindește invers în imaginea unui alt personaj, pe care aproape l-am crede vindecat. Finalul, însă, ne va arăta întreaga lui boală, în detaliu nerecuțător și greu de privit.

Film adus în memoria mea groasă de Laura și a ei minunată Cinematecă Trisk.

Name: American History X
Director: Tony Kaye
Year: 1998
Actors(!): Edward Norton, Edward Furlong
Awards

6 thoughts on “American History X sau Neo-eroi

  1. Filmul ăsta mi-a arătat cât de departe ar merge unii oameni pentru ceea ce cred… chiar dacă ceea ce cred este greşit. Şi tocmai această ambiţie prostească ajunge să fie pedepsită pe măsură! Neo-naziştii sunt o specie aparte de cetăţeni, care se inspiră din ideologia lui Hitler, dar care se comportă mai mult ca nişte huligani, decât ca o forţă militară puternică… Sigur, organizarea se vede şi pericolul este cât se poate de real, dar fără puţină ordine şi disciplină, nu cred că are rost să ne fie frică de aceşti indivizi.
    Şi o apreciere de final, din partea mea: cei doi Edward joacă excelent în acest film!

    1. Si totusi, e periculos atunci cand oamenii cred prea mult in ceva… Iar da filmul este jucat impecabi. Si a aparut de nicaieri asa, acest regizor nu a facut cine stie ce. Detachment este si el foarte bun!

    1. Pe langa faptul ca este un cumul de imagini superbe este si un film cu un mesaj foarte profund si direct. Am apreciat ca nu exgaereaza in tragism, caci ar fi putut fi o ratare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s