Heavenly Creatures sau Filmul-fantomă

Două Alice rătăcite. O lume prea mică. Un film cu gust de migdală: Heavenly Creatures.

Pauline o adoră pe Juliet, o răsfățată a existenței. Frumoasă, suplă, elegantă, intangibilă. Și printr-o întîmplare divină, Pauline ajunge să îi devină prietenă și să creeze împreună ceea ce nu vor putea explica mai tîrziu în fața unui judecător. Împreună, cele două fete descoperă că lumea poate lua  înfățișarea pe ca o doresc. Juliet se transformă într-o prințesă, în apărarea căreia vine buna ei prietenă, care începe să devină posesivă și să capete un aspect schizoid. Treptat realitatea începe să se surpe și să lase la iveală o poveste cu demoni de piatră și pasiuni bolnave.

Pe scurt, aș putea spune cu ușurință că Heavenly Creatures este un film de groază. Asta pentru că stîrnește în privitorul care se lasă furat o teamă cruntă de adevăr. Vedem cum de la o frumoasă și simplă prietenie între două fete se ajunge la o relație abuzivă, care își cere drepturile și care se răzbună cu patos pe cei care i se opun. De la a fugi într-o lume imaginară, într-o fantezie frumoasă care se așterne ca o ceață pe ochi cele două tinere ajung să transforme viața lor cotidiană într-un basm în care ele trebuie să învingă răul cu orice preț. Un rău care pornește dintr-o bună intenție și ajunge să roadă din liniștea aparentă ca un vierme și cînd ajunge la sîmbure este pedepsit cu moartea.

Extrem de inteligent este creat un cadru bizar, mai bine spus un “context lesbian”, care funcționează ca un motor pentru nebunie. Desigur că sentimentele celor două pot fi puternice și reale, dar pe un al doilea nivel observăm cum ele ajung să fie mai mult o justificare a faptelor groaznice de care feteele sunt capabile. Foarte frumos jucat, acest film are darul de a bîntui o vreme bună cu chipurile perfecte și angelice, care nu trădează altceva decît o inocență sufocantă și de a lăsa locuri goale în mintea privitorului, pentru a fi umplute după bunul său plac, cu imaginație dementă.

Și pentru că îmi place să caut frînturi repetitive, aproape obsesiv, între filmele care mă cuceresc dați-mi voie să plasez Heavenly Creatures între El Laberinto del Fauno, Cracks și Innocence și să îi laud încă o dată vocea unică, ucigător de angelică.

Film privit prin gaura cheii la Scriu… fără imaginație.

Name: Heavenly Creatures
Director: Peter Jackson (cel care mai tîrziu va regiza Lord of the Rings)
Year: 1994
Actors: Melanie Lynskey, Kate Winslet (geniale!)
Awards

4 thoughts on “Heavenly Creatures sau Filmul-fantomă

  1. 😀 Foarte fain ai scris. Acuma mi-am dat seama ca e filmul cu care mi-am reinceput blogul 😀 Astept cronica la Sounds from the Second Floor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s