Ashes and Snow sau Lumea suprarealistă

Feather to fire, fire to blood, blood to bone, bone to marrow, marrow to ashes, ashes to snow… Și mai departe? … snow to dust, dust to earth, earth to wind, wind to sky, sky to birds, birds to feather, feather to blood… Un șir care se poate continua la nesfîrșit. Un infinit de termeni care să descrie lumea noastră și traiul nostru în miezul ei. Un film în tehnica patchwork: Ashes and Snow.

Ca o superbă galerie de fotografii imaginile vorbesc despre ființe. Ființele vorbesc despre relații. Relațiile vorbesc despre suflet. Iar sufletul de oglindește în apă și se sperie, luîndu-și zborul și transformîndu-se în altceva. În pasăre, în prădător, în elefant. Prin toate aceste elemente țesute între ele fin, cu o ață invizibilă, Ahes and Snow spune povestea lumii, analizînd în detaliu intimitatea care se naște între om și animal, dar mai ales, supunerea pe care o arată unul față de celălalt. Deasupra tuturor acestor înlănțuiri veghează un cuvînt compus pe care îl putem caracteriza exagerat ca pe o divinitate: suprarealismul.

In the beginning of time, the skies were filled with flying elephants, Every night they lay down in the same place in the sky, And dream with one eye open. When you gaze up at the stars at night, You are looking into the unblinking eyes of elephants, who sleep with one eye open, to best keep watch over us.

Să ne îndepărtăm o clipă de la imagini și să ascultăm doar vocea care rostește cele mai profunde gînduri ale omului. Ea dictează o lume guvernată de elefanți, vegheată de stele, calmată de balene și ucisă de iubire. Dacă prin imagini ne simțim ca într-o mănăstire budistă, unde se aude doar clinchetul clopotelor, puterea apei și un murmur de căință glasul ne trimite exact în mijlocul unei picturi de la Dali. Desigur că ceața deasă pe care a pus-o el peste privirea mă forțează să văd totul în acest registru, dar să ne uităm cu atenție și prin jurnalele lui în care mărturisește adevărata pasiune pentru elefanți și obsesia pentru vertebrele de balenă. Și ce este această înșiruire de elemente din începutul pledoariei mele dacă nu o traducere a picturii “Vis provocat de zborul unei albine in jurul unei rodii, cu o secunda inainte de trezire”? Și oare există ceva care să oglindească toate aceste imagini mai bine decît “Ispitirea Sfîntului Antonie cel Mare”? Ne rămîne să cugetăm și să conchidem pentru noi, în liniște.

What matters, is not what is written on the page, what matters, is what is written in the heart, So burn the letters, and lay their ashes on the snow, at the river’s edge when spring comes and the snow melts, and the rivers rises, return to the banks of the river, and reread my letters with your eyes closed, let the words and the images wash over your body like waves. Reread the letters, with your hand cupped over your ear.

Mulțumirile mele suprarealiste se îndreaptă către Adina, care a scos de sub pînza subțire a anonimatului acest film.

9 thoughts on “Ashes and Snow sau Lumea suprarealistă

  1. L-am vazut si eu acum ceva timp. Am in drafturi un articol care tot asteapta sa fie publicat, si sper ca treaba asta se va intampla cat de curand. Filmul e excelent, merita putina “propaganda” 🙂

  2. Cat de frumoasa poate fi constructia asta! Am descoperit Ashes and snow acum vreo doi ani si nu l-am mai putut uita. Imaginile… sunetele… De cate ori il vad sau ma gandesc la el, imi aduc aminte sa respir. Cu adevarat. 🙂

  3. Pingback: Blogurile cinefile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s