The New World sau Clădirea lumilor

O lume pe cale de dispariție. Ucisă de un bărbat. Din dragoste pentru o femeie. Un film în regia maestrului peisajelor Terrence Mallick: The New World.

Suntem in vremea colonizării britanice. O epocă în care ei erau cei care dictau granițele lumii și distrugeau civilizații în încercarea de a asimila tot Pământul. Suntem în vremea lui Pocahontas, o fată crescută în trib, care se hrănește cu energiile naturii, care vorbește cu cerul și care aproape oprește asprul proces de înghițire hulpavă a familiei ei, de către englezi. Căpitanul John Smith, un proscris, un nelegiuit, se infiltrează precum apa în trupul fetei și rămîne acolo să încolțească dorințe care, treptat, mucegăiesc. De la o frumoasă iubire care se înfiripă între ei, se ajunge la o umbră de regret, împărțită de o parte și de alta și la un rest de dragoste cosumat la întîmplare cu altcineva. În speranța că visul său de a descoperi noi teritorii bogate, Smith o lasă pe Pocahontas într-o lume de mijloc, în brațele unei civilizații care nu îi este proprie, lîngă un alt bărbat care să o aline și să o facă să uite de ceea ce s-a întîmplat între ei doi. Iar Pocahontas începe să trăiască într-o nouă lume. Una în care rochiile sunt pînă în pămînt, carnea se taie cu un cuțit, vorbele sună altfel și dragostea este mai seacă.

Cadrul ei, însă, rămîne mereu același. Mama Natură. Cîmpii întregi pline ne iarbă înaltă și deasă, copaci care scultă oamenii, platouri ascunse cu lumină galbenă, ploi calde și aburinde. Iar atunci cînd va pleca în Marea Anglie, acolo unde verdeața este făcută de mîna omului și marmura copleșește țărîna, Pocahontas închide ochii și visează la locurile ei de baștină. Din care au rămas doar cîteva amintiri.

Poate că New World nu este un film profund, așa cum ne obișnuiește maestrul în Days oh Heaven și The Three of Life, dar este, cu siguranță, unul frumos, pe placul ochiului. Profunzimea se citește aici într-un ochi de apă, care analizează croșetarea istoriei și clădirea lumilor unele peste celelalte. Dar acel privitor care are în sufletul său un grăunte de explorator va gusta din marea felie a pădurilor virgine și a continentelor nedescoperite precum un copil dintr-o bomboană. Sutele de leghe de mare și miile de hectare de pădure proiectează în mintea noastră un tablou infinit, peste care se pictează o poveste romantică, atît de cunoscută și atît de misterioasă.

Name: The New World
Director: Terrence Mallick
Year: 2005
Actors: Colin Farrell, Q’orianka Kilcher, Christian Bale
Awards

4 thoughts on “The New World sau Clădirea lumilor

  1. O recenzie cam scurta, dar surprinde esentialul. Si mie dupa ce l-am vazut prima data, m-am gandit ca poate era ceva acolo. M-am apucat sa il vad si a doua oara. Nope. Nu era. Eventual ceva material de propaganda subtila pentru Greenpeace :). Pentru cei care vor sa se uite la natura, intr-un film mai bun si mai interesant, Microcosmos (1996) e recomandarea mea. Acolo macar personajele nu vorbesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s