La source des femmes sau File din poveste

O lume îndepărtată. O tradiție umilitoare. O revoltă meritată. Un film blînd și sensibil, în regia lui Radu Mihăileanu: La source des femmes.

Leila este încă o străină. Deși este soția lui Sami de ceva vreme, femeile din sat nu o privesc ca pe una de-a lor. Ea rămîne o intrusă în lumea celor care fac ceea ce le spun bărbații, pentru că este singura dintre ele care are parte de iubire în căsnicie și care își permite să se revolte împotriva legilor islamului. Deși o batjocoresc și încearcă să o excludă, toate mamele și nevestele sunt forțate mai întîi să îi dea dreptate. Împreună pun bazele unei greve a iubirii, nasc o lege a abstinenței, ceva ce este de nepermis într-o societate guvernată de Coran și bărbați și aduc micii lor comunități o nouă sursă de viață.

Despre La source des femmes putem spune multe lucruri. Dar cel mai dulce este să analizăm superbul loc ales pentru această acțiune de basm și modul de prezentare a unei file din 1001 de nopți. În mijlocul deșertului, acolo unde nici apa nu vrea să se arate, o mînă de femei îmbrăcate în straie colorate dau un alt sens existenței feminine. Se hrănesc cu forță și curaj din cîntecele de jale și din jocurile pe care și le permit atunci cînd nu sunt vegheate de ochii întunecați ai soților. Vom observa două lumi dezbinate, ceva cu ce societatea modernă nu este obișnuită: marea schismă dintre ei și ele, dintre mame și fii, tați și fiice, soți și soții, feminin și masculin. Aproape că putem vorbi despre o relație între patron și sclav, animal și stăpîn și nicidecum despre iubire sau pasiune. Va fi de ajuns un singur element pentru a unifica aceste două părți și pentru a apropia doar cîțiva centimetri aceste două paralele: apa. În jurul acestui banal element se naște o istorie, la care contribuie întregul univers. La plăcerea noastră contribuie versurile melodiilor lingușitoare, peisajele stîncoase și negrul care conturează ochii îndrăzneți. Pe scurt, La source des femmes este un film-poveste, care se joacă într-un fundal superb.

Name: La source des femmes
Director: Radu Mihăileanu
Year: 2011
Actors: Leïla Bekhti, Hafsia Herzi
Awards

2 thoughts on “La source des femmes sau File din poveste

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s