Dreams sau Despre Kurosawa, cu van Gogh

Un vis. Pierdut în picturile lui van Gogh. Captiv printre culori. Un film de excepție din partea marelui Akira Kurosawa.

Un tînăr merge pe o pînză. Vopselele vii îl înconjoară, dar nu îl liniștesc. Îl anunță că urmează să întîlnească ceva ce nu a mai văzut pînă atunci. Pe Vincent van Gogh. Cu urechea bandajată și sfîrșit, pictorul se pierde de ochii tînărului, printre sutele de crevase săpate în vopsea. În timpul întîlnirii lor, cei doi se contopesc în pictura Wheatfield with Crows și alungă realitatea în afara visului.

Sub această frumusețe de peisaj se simte o puternică apăsare a însingurării. Deși imaginea, cerul, cîmpul și sunetele sunt perfect integrate, privitorul, aici participanții, sunt întristați de cadru. Superb surprins acest sentiment este acompaniat de Kurosawa, în visul său, de muzica lui Chopin. O oarecare antiteză între notele muzicale, care traduc o ploaie cu picături mari și notele luminoase, cele care sunt portretizate prin atmosfera apăsătoare.

Desigur că acest vis se încadrează într-un lung șir de imagini superbe, care surprind o minusculă parte din geniul lui Kurosawa. Printre elemente aparent disparate se strecoară pensula lui van Gogh, care le unește pe toate și le scrijelește pe o mare pînză, ieșind în final un superb portret al sufletului și al minții lui Akira Kurosawa.

Name: Dreams (夢 Yume, aka Akira Kurosawa’s Dreams, I Saw a Dream Like This, or Such Dreams I Have Dreamed)
Director: Akira Kurosawa
Year: 1990
Actors: Akira Terao, Mitsuko Baishô and Toshie Negishi
Awards:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s