Love Is the Devil sau Tristul portret al lui Francis Bacon

Plăcerea de a avea un partener dominant. Plăcerea de a-l ține legat de tine. Plăcerea de a-i surprinde cele mai urîte calități. Viața lui Francis Bacon, prin persoana lui George Dyer.

O relație bazată pe sodomie, pe bucăți de carne care se transformă în artă. Așa a fost încă din momentul în care pictorul Bacon l-a cunoscut pe Dyer. Un tînăr frumos, care a intrat cu forța în locuința lui și care nu a mai plecat niciodată de acolo. Iar de atunci, instinctele animalice ale celor doi au dat naștere unui soi de artă bizară, undeva la limita dintre nebunia lui Picasso și întunecimea lui Goya. O mișcare care a nu putut fi niciodată integrată în nici un curent, ci definită doar ca… dragoste pentru urît. Și o continuă mișcare printr-un coșmar. Bacon se hrănește cu temerile partenerului său pe care îl imortalizează ca pe o nălucă, ce îl bîntuie și îl sîcîie, dar care îl atrage de partea lugubră a imaginației și îi hrănește spiritul. Divin acest personaj al lui Dyer! Consumă o viață pe care apoi o abandonează și rîde în timp ce părăsește leșul. Și parcă ni se pare că acest Bacon, marele artist este o marionetă elegant jucată de dragoste.

La suprafață, prin această capodoperă cinematografică, Bacon ne este prezentat ca un personaj narcisist, dependent, absurd și supus. O foarte frumoasă contradicție de termeni surprisă în cadre care imită întocmai stilul lui de pictură. Scurtele definiții pe care artistul le atribuiei propriei opere, vieții, bărbatului sau sexului completează acest tablou obscur și ni-l livrează nouă cald, mirosind greoi și umed ca o broască rîioasă.

Name: Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon
Director: John Maybury
Year: 1998
Actors: Derek Jacobi, Daniel Craig
Awards

6 thoughts on “Love Is the Devil sau Tristul portret al lui Francis Bacon

  1. O fi defect profesional, dar nu prea ma omor dupa filmele-biografii de mari artisti (plastici). Totusi, la cat il lauzi, poate-poate 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s