Visitor Q sau Minunea

Eliptic. Scabros. Puternic. Comic. Tragic. Sadic. Realist. Minunat. Visitor Q (Bijitâ Q), în regia bizarului Takashi Miike, despre al cărui Audition am vorbit acum scurt timp.

Nimeni nu știe de unde apare acest tînăr misterios care răstălmăcește o întreagă familie. Pe un fond deja deranjat, el își face loc în sufletele a patru oameni și refuză să mai plece. Pe Keiko Yamazaki, mama a doi copii, o bulversează cel mai această prezență. Aparent îi este benefic sexul pe care îl face cu tînărul misterios. Se refugiază în persoana lui pentru a uita de multele răni provocate de fiul ei și de clienții pe care îi lasă să o lovească puternic. Descoperă că a face dragoste nu este doar un mijloc de a obține bani ci și un mod de a atinge un nivel de plăcere care pînă atunci îi fusese necunoscut. Vremurile ei încep să aibă altă culoare. În combinație cu heroina pe care și-o injectează cu regularitate, Keiko se crede ajunsă într-un Paradis sexual și senzorial.

Kiyoshi Yamazaki, tatăl, este mai mult înțepat de acest vizitator. De cînd apare în viața lui se confruntă din ce în ce mai mult cu moartea și amenințările. Un grup de copii aproape că îi incendiază casa, fiul lui este bătut în fiecare zi și devine din ce în ce mai obsedat de o colegă de la serviciu. Dar aceste momente îl fac să se gîndească la etapele vieții sale ca la un dar și îl forțează pe vizitator să înregistreze totul pe cameră. Ceva în ființa lui se schimbă atunci cînd are ocazia de a fi martor la propria mizerie. La fel a înregistrat și partida de sex eșuată pe care a avut-o cu propria fiică, și bătăile pe care l-a primit fiul lui și greșeala care îl transformă într-un criminal. Iar din culpă descoperă plăcerea de a ucide și o împărtășește cu familia lui. Haosul i-a cuprins cu totul și sunt profund absorbiți de aceste momente de nebunie. Le trăiesc ca și cum ar fi ultimele și mulțumesc cu toată ființa vizitatorului că i-a introdus în aceste aspecte macabre ale vieții. Niciodată existența nu a fost mai murdară și mai toxică.

Un film ca un cutremur. Plin de mesaje ascunse, Vizitor Q mizează pe anduranța și umorul negru al privitorului. Niciodată intenția lui Takashi Miike de a violenta psihicul nu a fost mai intensă. Bine ancorat în vocea proprie a regizorului, Visitor Q poate fi asemuit și cu Porcile (Pasolini), prin prisma efectului de greață pe care îl aruncă asupra privitorului, dar și cu Teorema, unde avem același subiect privit dintr-un unghi mult mai profund și ascuns. Vizitatorul problemă din varianta asiatică a acestui clasic italian este o oglindire a grotescului în oameni. Atunci cînd el iese la suprafață viața poate părea mai dulce. Defularea este secretul atingerii Nirvanei, chiar dacă asta presupune un masacru psihic și fizic.

Name: Visitor Q (Bijitâ Q)
Director: Takashi Miike
Year: 2001
Actors: Ken’ichi Endô, Shungiku Uchida, Kazushi Watanabe
Awards

One thought on “Visitor Q sau Minunea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s