Bicycle Thieves sau Scopul

O familie deziluzionată în căutarea unei speranțe. Un joc de roluri neprevăzut. O salvare ce se lasă așteptată. Un film perfect: Ladri di biciclette, în regia marelui Vittorio De Sica.

Într-o Italie care încearcă să se recupereze după Război, familia lui Antonio Ricci pare fericită. La un nivel minin de existență, Maria și soțul ei își cresc copilul cum pot mai bine și așteaptă să se ivească o ocazie de a scăpa cît de cît de sărăcie. Și într-o zi lui Antonio i se oferă un loc de muncă pentru care trebuie să îndeplinească o singură condiție: să aibă o bicicletă. Fericirea celor trei nu va dura mult, însă. Chiar din prima zi de muncă obiectul neprețuit dispare și Antonio se înhamă la o vînătoare zadarnică. Treptate, imaginea lui începe să se confunde cu cea a hoțului.

O foarte frumoasă poză a sentimentelor și trăirilor umane, acest film cuprinde în brațele sale trei personaje care își hrănesc speranțele în mod diferit. Maria merge la o clarvăzătoare, Antonio crede în sine și Bruno are inocența și credulitatea specifice vîrstei. Iar atunci cînd bicicleta dispare și odată cu ea și viitorul familiei Ricii, acestea se vor contopi cu urmări dramatice pentru păgubit. Disperat și sufocat de lipsa banilor, Antonio ajunge să fie capabil de orice pentru a recupera ceea ce i s-a furat și alunecă într-un cerc vicios care îl va împinge, în final, la furt. Un detaliu absolut fabulos din acest film este întrebarea care se naște pe buzele privitorului: și dacă cel care a furat-o de la Antonio era la fel de disperat să își hrăneascp familia? La început vom condamna hoțul și îi vom arunca în spinare toată vina, dar în final vom fi îndulciți de ideea că, într-un fel, scopul scuză mijloacele.

Name: Ladri di biciclette
Director: Vittorio De Sica
Year: 1948
Actors: Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell
Awards: Academy Awards: Honorary Award, Italy, Bucharest Film Festival: Golden Wolf for Best Film, BAFTA Film Award, Best Film from any Source, Golden Globe, Best Foreign Film, Italy

3 thoughts on “Bicycle Thieves sau Scopul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s