I Am Love sau Amantlîcul

O poveste de dragoste. Sinceră. O femeie care renunță la principii. O familie care o condamnă. Un film molcom și fin, care o are pe superba Tilda Swinton într-un rol de excepție: Io sono l’amore.

Emma aproape că a uitat de Rusia. A devenit italiancă imediat ce s-a măritat cu bogătașul Tancredi Recchi și nu mai ține minte mai nimic din fosta ei viață. Doar cînd se supără vorbește în rusește și gesticulează nervos. În rest, stă liniștită și nu se amestecă în viața nimănui. De fapt, este atît de distantă încît se citește cu ușurință în atitudinea ei o mare dorință de evadare. Și o găsește, în persoana lui Antonio, un bucătar, amic al fiului ei, un bărbat care îi este atît de diferit încît am putea spune că intimitatea lor este o glumă. În final vom vedea că tot ceea am luat în rîs mai devreme este de fapt o tragedie cu aspect de comedie.

La o privire mai atentă vom regăsi cu ușurință același sentiment pe care ni-l lasă uneori Bertolucci. În scenele de amor mai ales vom simți același aer care mustește, greu, imposibil de respirat și o lumină care trădează și cele mai mici defecte ale iubirii. Pe alocuri asemănător cu Stealing Beauty, Io sono l’amore traduce infidelitate în cele mai mici aspecte ale sale. Pentru familie, această falsă unire a unor oameni care trag de viață în zări diferite, amantlîcul este fatidic. El ucide moralitatea și așa inexistentă, doboară tencuiala de pe o fațadă care protejează o mînă de suflete singure și amărîte și este egal cu moartea. Pentru femeia care stă în mijlocul acestei poze înseamnă renaștere. O superbă comparație vom vedea aici, punctată foarte frumos prin zumzetul insectelor și foșnetul ierbii. Odată cu Emma învie și natura. Ceea ce se usucă, însă, cîntărește mult mai mult. Putem spune chiar că această escapadă ucide o întreagă epocă.

Name: Io sono l’amore
Director: Luca Guadagnino
Year: 2009
Actors: Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini
Awards
Nominated for Oscar

5 thoughts on “I Am Love sau Amantlîcul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s