Tasogare Seibei sau Amurgul

Un bărbat văduvit de sentimente. O ocazie plăcută. O viață noua. Un film care portretizează renașterea unui om: Tasogare Seibei (The Twilight Samurai).

Iguchi Seibei este un samurai de rang jos, care trăiește o viață îngustă, pe drumul său de la serviciu înspre casă. Și-a primit porecla de Samuraiul Amurgului din pricina îndatoririlor de cap al familiei cu care l-a lăsat soția sa după moarte. Trebuie să aibă grijă de mama lui imobilizată și de cele două fete pe care le adoră, dar față de care se simte rușinat pentru puținul pe care îl aduce acasă. Așadar nu mai poate petrece timp cu prietenii, nu mai bea deloc și aproape că nici nu mai mănîncă. Iar treptat, începe să se neglijeje, să uite de codul care îi dictează că trebuie să fie mereu curat și să atragă glumele celorlalți samurai.

Toate acestea pînă cînd Iguchi realizează că pentru a obține orice trebuie să lupte. Cînd o veche iubire se întoarce de unde a plecat, bărbatul începe să își dorească mai mult pentru sine, realizînd că niciodată Tomoe nu l-ar accepta în condiția în care se află. Dar destinul lui Seibei nu este unul scris cu cretă albă, ci mai degrabă scrijelit în piatră. I se dă o sarcină pe care nu o poate duce, află că Tomoe i-a promis mîna unui alt bărbat și este nevoit să dezvăluie că a vîndut toate săbiile pentru a încerca să își salveze soția de tuberculoză. Viitorul, însă, îl va amăgi o scurtă clipă pe acest bărbat, cu un pumn de iubire, care se va sfîrși într-un război și într-o batjocură colectivă.

Pe scurt, Tasogare Seibei vă va surprinde cu frumoasele lui imagini și cu frînturi din tradițiile samurailor. O acțiune atît de real portretizată și personajele atît de veridice vă vor face să pătrundeți într-o lume în care dragostea trebuie să moară sub tăiș de sabie.

Name: Tasogare Seibei (The Twilight Samurai)
Director: Yôji Yamada
Year: 2002
Actors: Hiroyuki Sanada, Rie Miyazawa, Nenji Kobayashi
Awards: 13 Awards of the Japanese Academy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s