Gohatto sau Frumusețea

Un cod de neîncălcat. Un chip frumos. O amenințare care stîrnește furtuni. Un film ca un tăiș de sabie: Gohatto.

Istoria perioadei tulburate începe în momentul în care Sozaburo Kano, un tînăr samurai, se alătură unei școli de antrenament pentru a deveni un maestru al tehnicilor de luptă și apărare. În interiorul acestei “caste” băiatul își face loc cu talentul său, dar mai ales cu un chip ieșit din comun, care vrăjește comandanții și colegii de breaslă. Iar din această cauză, toți încep să simtă atmosfera apăsătoare a încălcării regulilor aspre. O singură abatere ar duce la decapitare sau la excludere, dar acest lucru nu îl împiedică pe Hyozo Tashiro să îi facă avansuri tînărului.

Foarte frumos portretizat în acest film este codul scris dar și cel nescris care definește viețile samurailor. În spatele antrenamentelor spectaculoase și a fațadei Shogun se ascunde un duel între minte și suflet prin care trec zilnic doar cei aleși. Nucleul filmului constă în plasarea unui personaj tulburător în mijlocul unei acțiuni moale, care decurge după un tipar bine stabilit. Iar odată cu venirea lui Sozaburo Kano vedem cum pînă și cele mai neinteresante elemente prind o aură incomodă. Desigur că am putea crede că titlul (greșit tradus Taboo) face trimitere la homosexualitatea care se consumă nestingherit în aceste structuri, dar, de fapt, avem de-a face cu prăbușirea unei lumi odată ce își face apariția frumusețea. Și toți vor să guste din această persoană care ascunde în spatele gingășiei și a sensibilității o sete nestăvilită de sînge.

Pe scurt, Gohatto ilustrează ruperea unui cerc și dărîmarea unor principii pe care se bazează siguranța și chiar viața unor oameni, într-un mod inedit și surprinzător. Un film care surprinde un alt aspect din viața samurailor și care sapă în spatele acestor oameni care par niște soldăței de plumb.

Name: Gohatto
Director: Nagisa Ôshima
Year: 1999
Actors: Takeshi Kitano, Ryûhei Matsuda, Shinji Takeda
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s