Raise the Red Lantern sau Alegerea tiranului

O căsnicie care se consumă ca un război. O luptă pentru atenție și dragoste. O femeie lovită de arta trădării. Un film îmbrăcat în catifea roșie: Raise the Red Lantern (Da hong deng long gao gao gua).

Povestea tragică a frumoasei Songlian începe în opulentul palat al lui Chen Zuoqian, într-o cameră cu servitori și lumini puternice. Ajunge aici prin căsătoria forțată pe care o aranjează tatăl ei, fără să știe că ccea începe să semene cu o bătălie va deveni un război civil. Căci bogatul Chen își organizează viața și casa ca pe un oraș, unde în fiecare casă îl așteaptă cîte o femeie, o altă viață, un alt parfum, o altă muzică. Dar cea mai mare plăcere a lui este să conducă precum un tiran, să umilească superbele doamne printr-un obicei dureros. În fiecare seară le roagă să iasă în față, să se etaleze, ca în final să aleagă una lîngă care își va petrece noaptea, lăsîndu-le pe celelalte să se înece în dezamăgire și în speranță. Însă viața lui Songlian începe frumos, fiind preferata lui și stîrnind invidia celorlalte trei femei. Pentru că alegerea însemna mai mult decît dorință, ceea ce tinerei nu îi era deloc pe plac. Însemna un statut, un privilegiu și cel mai de preț cadou pe care îl puteau primi. Iar dacă apărea în peisajul violent-roșiatic și un copil, atunci tot universul dansa în jurul unei singure soții. Lumea de jos, însă, rămînea să comploteze la uciderea ei.

Și asta începe și Songlian să facă, atunci cînd din universul ei încep să moară stele. Aparația unei noi fete o întristează cumplit, deși nu se poate declara geloasă pe o nouă iubire. Lumina roșie începe să o jeneze și hainele fine îi zgîrie pielea, în timp ce se gîndește cum să o înlăture de pe tron pe nou-venită. Dar toate metodele nu vor face altceva decît să o transforme într-o victimă. Laurii îi va culege, în final, doar Chen Zuoqian.

Pe scurt, Raise the Red Lantern (Da hong deng long gao gao gua) este un film care intoxică privitorul cu accente puternice de culoare și care atrag atenția asupra unui altfel de luptă: cea pentru statutul de soție. Avem de-a face cu tipicul tragism asiatic, profund și usturător, care lasă urme adînci în memorie și cu un personaj a cărei involuție ne va face să trigăm în pustiu.

Name: Raise the Red Lantern (Da hong deng long gao gao gua)
Director: Yimou Zhang
Year: 1991
Actors: Li Gong, Jingwu Ma, Saifei He
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s