In the Mood for Love sau Roșu

“In the old days, if someone had a secret they didn’t want to share… you know what they did? They went up a mountain, found a tree, carved a hole in it, and whispered the secret into the hole. Then they covered it with mud. And leave the secret there forever.”

Dar el nu rămîne niciodată acolo, ci se strecoară afară și intră în mintea lui Chow, dîndu-i o stare de neliniște. Pentru că el nu își poate ascunde secretul. Știe că soția îl înșeală, dar își dorește atît de mult ca nimic din toate astea să nu fie real, încît dezvoltă ceva la fel de dosnic. Un joc, pe care îl adoră și fără de care nu se simte viu. Ceva interzis și greșit, o obsesie pentru realitatea lui imaginară, o viață unde își poate repeta replicile jignitoare dacă ele nu au durut destul, unde mai poate face o dată grimasa de tristețe dacă nu are impactul dorit, unde poate gusta din căsnicia altcuiva. Fără să se strecoare sau să înșele, ci doar privind-o și analizînd-o pe Su. O frumoasă femeie ce suferă din pricina absenței și infidelității soțului ei, o infidelitate scornită sau descoperită. Nici ea nu mai știe dacă imaginația a condus-o într-un tărîm al geloziei și al tristeții sau dacă soțul ei chiar are o aventură cu o altă femeie. Își alimentează împreună aceste fantezii, care pot fi, în final, chiar foarte reale, pentru a obține ceea ce amîndoi își doresc enorm, dar ceea ce nu au curaj să facă: să se apropie.

Chow se va oferi să joace rolul soțului lui Su pentru a o pregăti pentru momentul în care acesta va recunoaște în fața ei că are o amantă. Dar rolurile se contopesc și femeia ajunge să sufere pentru răspunsul pentru bărbatul care îi răspunde și nu pentru cel pe care nu îl va întreba niciodată acest lucru. Astfel multe dintre întrebările pe care și le pun amîndoi rămîn suspendate undeva în trecut, acolo unde se întorc de fiecare dată cînd vor să fugă din viață și răspund în gînd, pentru prima dată cu sinceritate.

Fa yeung nin wa (In the Mood for Love) este mai mult decît un film. Este un mod de viață duplicitar pe care îl jucăm cu toții, în care ne ascundem atunci cînd căutăm sentimente profunde. Este o transcriere a unei lumi roșii în care iubirea preferă să plece înaintea omului și să îi pună piedică. O poveste de dragoste care nu se abate de la rigori, o iubire care se consumă la un nivel mental, acoperită de o fină pojghiță de gelozie și speranță, care devine pe zi ce trece mai subțire, pînă cînd se topește într-un tango.

Name: Fa yeung nin wa (In the Mood For Love)
Director: Kar Wai Wong
Year: 2000
Actors: Tony Leung Chiu Wai, Maggie Cheung, Ping Lam Siu
Awards

7 thoughts on “In the Mood for Love sau Roșu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s