Contracorriente sau Iubire postmortem

Și pentru că de ceva vreme, vreo două săptămîni cam așa, găsesc constant în căutările celor care ajung pe blogul meu următoarea asociere de cuvinte – “best gay movies”. Și pentru că am intrat în febra filmelor care alintă urechea cu acorduri spaniole. Aleg așadar un film care să se potrivească ambelor cerințe care mi-au pus un pic mintea și memoria la încercare: Contracorriente.

O tristă poveste despre neîmplinirea iubirii, puritatea acestui sentiment, rigorile sociale și religioase și regrete deghizate în fantasme. Santiago este un tînăr artist, ajuns pe insula peruviană în căutare de inspirație printre tradițiile pline de culoare ale sătenilor. Încearcă în zadar să se integreze în comunitatea de pescari, fiind respins și arătat cu degetul pentru o bîrfă care stă pe buzele tuturor. Iar zvonul va deveni realitate cînd după moartea sa, o mînă de oameni curioși găsesc în casa lui picturi cu trupul lui Miguel. Și toate lumea va fi zguduită de această descoperire, uitînd că un suflet stă blocat între cele două lumi, din pricina iubirii și că tragedia reală se desfășoară pe un alt nivel.

În mintea și în sufletul lui Miguel. Nu poate renunța la ideea că bărbatul de care s-a îndrăgostit, deși este scîrbit și încîntat de acest sentiment, nu mai există. Nu se poate gîndi decît la faptul că ultima discuție a fost una aprisă, că nu și-au spus tot ceea aveau de spus, că nu au dus la bun sfîrșit relația interzisă și că niciodată nu a avut curajul să își recunoască dragostea. Și pentru început, la aflarea veștii triste, Miguel se cufundă într-o tăcere de mormînt, izolîndu-se de soția lui și de copilul lor nou născut. Familia lui nu trebuie să afle niciodată despre asta. Sau pînă cînd va ceda sub presiunea sentimentelor contradictorii și a unei tradiții care nu îi dă pace.

Pe scurt, Contracorriente este o altfel de poveste cu suflete care nu își găsesc locul pe nici un tărîm. O poveste ingenioasă care prezintă un subiect LGBT într-un mod emoționant, departe de a fi prea mieros. O poveste de iubire, care se continuă și după moarte, sub ochii arizi ai oamenilor înguști. O recomandare sinceră!

Name: Contracorriente (Undertow)
Director: Javier Fuentes-León
Year: 2009
Actors: Cristian Mercado, Tatiana Astengo, Manolo Cardona
Awards

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s