XXY sau Alegerea

O disecție a vieții complicate. Oamenii din jurul ei și cei din afară. Imposibilitatea de a înțelege și greutatea de a lua o decizie.

XXY este povestea unei vieți care se consumă mult prea repede între două opțiuni. Alex trebuie să aleagă ce vrea să devină. Femeie sau bărbat. Iar pentru a ști cu certitudine ce sex i se potrivește cel mai bine trebuie să treacă prin multe lucruri și măcar o experiență amoroasă. Sau cel puțin așa crede adolescenta, care dintr-un oarecare motiv se cufundă într-o depresie care o separă de restul lumii, de prietenii familiei care vin în vizită, de tatăl său, care nu îi poate face existența mai ușoară. Și mai apoi, pentru că nu își găsește locul în această lume, începe să renunțe la medicamentele care împiedică trăsăturile masculine să iasă la suprafață.

Interesante la acest film sînt unghiurile de abordare ale acestui delicat subiect. Vedem în prim-plan drama unei fete care știe că trebuie să facă o alegere, dar că întîrzierea acestei decizii îi va da o perspectivă mai largă asupra vieții sale într-o nouă piele. Alex încearcă să recupereze rapid timpul pe care îl simte apăsător printr-o fugitivă relație cu final tragic, cu un băiat care nu știe sigur dacă o place sau dacă ste mai degrabă atras de elemtnul de noutate pe care îl livrează persoana ei. Pe celălalt plan, nici prea îndepărtat, nici prea apropiat, este drama familiei care nu își poate scoate copilul la suprafață și încearcă greșit sau corect să îl împingă spre o decizie. Ceea ce obțin, însă, este o îndepărtare de la un traseu ce este și așa sinuos.

Name: XXY
Director: Lucía Puenzo
Year: 2007
Actors: Ricardo Darín (El secreto de sus ojos), Inés Efron
Awards: Cannes Film Festival – Critics Week Grand Prize, Grand Golden Rail.

6 thoughts on “XXY sau Alegerea

  1. merci pentru recomandare, imi amintesc ca atunci cand am facut lista de filme preferate A-Z nu am avut nimic de pus la X, cine stie dupa ce vad filmul poate o sa am ce sa trec.

  2. Tocmai ce l-am văzut și mi-a părut, la final, că reia mitul androginiei, dar în manieră modernă. Trist e că, în materie de sexualitate, judecata umană a rămas blocată între „asta-i normal” și „asta-i anormal”.

    1. Si cred ca nu se va schimba niciodata aceasta mentalitate. Dar sper sa se faca cat mai multe filme de acest gen, cu aceeasi subtilitate si aceeasi corectitudine fata de subiect. P.S. ador felul in care este exploatat mitul androginului aici, special pentru un ochi fin si cunoscator 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s