Elena sau Familia

O dramă tăcută. Un cuplu liniștit. Un secret apăsător. Un film în tonuri de albastru: Elena.

Un alt film cuceritor din partea regizorului Andrei Zvyagintsev, ale cărui creații (Vozvrashchenie și Izganie) le-am discutat acum ceva vreme, de data aceasta despre un cuplu și emoțiile care se consumă între cei doi. Elena și Vladimir s-au cunoscut tîrziu, cînd deja ambii formaseră și destrămaseră familii și au hotărît să trăiască împreună la bătrînețe, fără să ia în calcul că diferențele dintre ei se vor răsfrînge asupra oamenilor care încă nu s-au desprins de ei. Tocmai de aceea, relația lor pare o continuă tratativă de pace. Dorm în camere separate, dar împărtășesc gesturi trandre dimineața, își rezolvă certurile în pat și se înhață reciproc din cauza copiilor. În rest, totul decurge firesc, iar Elena își servește soțul cu un devotament ieșit din comun, în timp ce el îi comandă ușor tiranic să îi îndeplinească poruncile casnice.

Dar motivul pentru care Elena este atît de umilă, pe lîngă poate dragostea stinsă pe care i-o poartă soțului ei, ni se arată nouă ca un cod, o banală dragoste de mamă, care răbufnește atunci cînd nu își poate ajuta fiul. Totuși, pînă unde poate merge această supărare a Elenei, cînd Vladimir nu dorește să îi dea bani pentru a-i întreține pe băiatul și pe nepotul ei? Pînă la capătul puterilor. Vom fi martori la o imagine des întînită în filmele regizorului rus, la o transformare apocaliptică a unui personaj, din întruchiparea bine în cea a răului. Extrem de frumos controlată această devenire, la fel cum am observat și în Vozvrashchenie, ea va trece în planul secund al filmului, fiind doar a cauză a unui efect care se propagă puternic în mintea nostră. Și așa vom ajunge să vedem că locul cuplului decent, elegant și matur este luat de unul haotic, tipic rusesc și superficial.

Și o altă frumusețe tipică acestui regizor se conturează în ochii noștri în tonuri de albastru. Atunci cînd acțiunea este încărcată de emoții tari și gînduri apăsătoare, Andrei Zvyagintsev colorează cadrele în tonuri de albastru, o culoare rece, care anunță privitorul că trebuie să stea în alertă pentru surprinde tristele momente care urmează. Putem chiar să spunem că albastrul lui Zvyagintsev vestește moartea.

Vozvrashcheniye

Izgnanie

Elena

Name: Elena
Director: Andrei Zvyagintsev
Year: 2011
Actors: Nadezhda Markina, Andrey Smirnov
Awards: Cannes Film Festival – Un Certain Regard – Special Jury Prize

2 thoughts on “Elena sau Familia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s