Inglourious Basterds sau Răzbunarea

În vremea naziştilor. O revoltă fără precedent. Un curaj sîngeros. Un film powered by Quentin Tarantino.

Povestea începe pe la 1940, cînd în sufletul a doi oameni se naşte o puternică dorinţă de răzbunare. Aldo Raine adună o echipă de opt evrei şi pleacă într+o călătorie ucigaşă de stîrpire a rasei ariane. La vedere fiecărei svastici, “bastarzii” îşi scot cuţitele, ameninţă şi ucid luînd drept trofeu fiecare cîte un scalp. Fiecare dintre ei îi datorează lui Aldo 100 de astfel de dovezi de loialitate.

În paralel, Emmanuelle Mimieux, o evreică pe numele său adevărat Shosanna plănuieşte în minte cum poate ucide cît mai mulţi oameni din teapa celor care i-au ucis familia sub ochi. Schema sa este mai puţin sîngeroasă, dar la fel de curdă. Împreună gaşca barstarzilor şi fata abuzată în trecut vor pune capăt într-un mod spectaculos celei mai întunecate perioade ale istoriei omenirii.

Inglourious Basterds este un proiect ambiţios, care poate fi cu uşurinţă pe placul multor cinefili, dar poate la fel de simplu să dezguste şi să atragă critici. Foarte frumos pus în practică, acest scenariu fantezist se aruncă în categoria filmelor de acţiune cu iz de dramă, fără a pica în plasa filmelor tipic americane. De departe vom vedea mîna iscusită a lui Quentin Tarantino în subiliniere grotescului crimelor şi îngroşarea elementelor de cruyime de pe chipul unor pesonaje bine anocrate într-un subiect care ia prin surprindere privitorul.  Pe scurt, avem de-a face cu o rescriere a istoriei cu penelul unui nebun bastard, care fie că ne place, fie că nu, ne rămîne bine lipită de umoarea apoasă.

Name: Inglourious Basterds
Director:  Quentin Tarantino
Year: 2009
Actors: Brad Pitt, Diane Kruger, Eli Roth
Awards: Oscar – Best Performance by an Actor in a Supporting Role, BAFTA Film Award – Best Supporting Actor, Cannes Film Awards – Best Actor, Golden Globe – Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture,

4 thoughts on “Inglourious Basterds sau Răzbunarea

  1. numai tarantino putea sa faca din subiectul asta un film excelent….. abia astept sa-i vad noul film, mi-era dor de un film marca tarantino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s