El secreto de sus ojos sau Condamnarea

Revin cu un film care pentru mine a fost o frumoasă surpriză. Îl ocoleam de ceva vreme, ca de obicei, fără nici un motiv, pînă am primit ca “temă” să îl văd. Așadar, nu tocmai conștiincioasă și la timp, revin cu foarte bunele impresii pe care mi le-a lăsat El secreto de sus ojos.

Din păcate, acest film este atît de complex încît nu poate fi rezumat doar în cîteva cuvinte fără să sari peste părți foarte importante, adevărate chei în elucidarea misterului. Un secret care începe cu o crimă nerezolvată, cu frustrarea unui om care putea face mai multe și cu cîteva perechi de ochi care au foarte multe de ascuns.

Lui Benjamín Esposito i-a scăpat criminalul printre degete. Tocmai cînd credea că a scăpat de coșmarurile pe care i le-a provocat violentul caz de viol și crimă, îl vede pe cel urmărit la televizor, dînd mîndru declarații și ajutînd Poliția cu inteligența lui. Pe lîngă chinurile care nu îi dau pace, lui Esposito îi este din ce în ce mai greu să suporte apropierea unei persoane de care se îndrăgostește. Și așa se hotărăște să plece și să recunoască mulți ani mai tîrziu că a greșit în ambele cazuri.

Irene Menéndez Hastings este o felină, o femeie șef, care vine de nicăieri și sucește mințile angajaților înghesuiți în birourile cu mașini de scris defecte. O femeie puternică, care stă pe urmele unui criminal care i-a zguduit integritatea. Și ea ascunde o iubire, pe care la început o neagă și o răstignește. Dar cu cît se apropie mai mult de nunta cu logodnicul ei, cu atît simte că trebuie să cedeze. Și o face cînd subiectul iubirii ei se sperie și fuge laș, dar o se va întoarce pentru a începe o nouă poveste bazată pe același fir.

Ricardo Morales e un bărbat îndoliat în mintea căruia realitatea și imaginația se amestecă. Atît de puternică a fost pentru el moartea soției, încît ceva s-a schimbat în privirea lui. Nu mai știe dacă are rost să se răzbune sau dacă trebuie să lase viața să își urmeze cursul. Dar cînd va avea ocazia nu se va gîndi de două ori și își va lega sufletul de cel al criminalului, în taină, fără nici o cale de ieșire.

Toate aceste personaje și multe altele joacă real o viață alertă, una cu intrigi normale, care suferă atunci cînd este forțată și ascunsă și vrea să iasă la suprafață cu orice preț. Pentru unii cu folos, pentru alții lăsînd răni adînci care încep să supureze. Pe scurt, El secreto de sus ojos este un film profund, care aduce în prim-plan rolul iubirii într-un univers violent și defect, pe un nivel mai întunecat puterea răzbunării și în bezna absolută setea și pasiunea pentru durere.

Name: El secreto de sus ojos
Director: Juan José Campanella
Year: 2009
Actors: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago
Awards: Oscar – Best Foreign Language Film of the Year, etc.

11 thoughts on “El secreto de sus ojos sau Condamnarea

  1. si pentru mine a fost o surpriza nemaipomenita. cand l-am vazut nu stiam nimic despre el: nu vazusem trailer, nu citisem descriere. cu atat mai bine. nu stiam la ce sa ma astept, dar intr-un final am inteles. un film foarte bun. frumoasa cronica, asa cum iti sta in fire 🙂

    1. Nu ma asteptam sa fiu asa de impresionata de acest film. Ma bucur enorm cand sunt luata asa prin surprindere, ca un copil la cutia cu bomboane 🙂

  2. waw, dupa articol si comentariile voastre l-am pus la must-see:) nici macar nu stiam de existenta acestui film. voi comenta informata dupa vizionare.

  3. Eu dupa ce l-am văzut n-am mai fost bună de nimic. Merită mult mai multă atenţie decât a primit chiar dacă a câştigat Oscarul anul ăla. Oricum eu iubesc tot ce e sud-american. Mi se pare că au o sensibilitate aparte în tot ce fac. Felicitări pentru cronică!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s