4 luni, 3 saptămâni și 2 zile sau Masa

Gabriela nu a mai ținut șirul zilelor. De cînd a rămas însărcinată nu se gîndește decît la avort. Dar îl amînă, îl amînă atît de mult încît ajunge să poarte aproape cinci luni și să se chircească pe un pat de hotel așteptînd să se petreacă miracolul ei, înfăptuit de mîna unui binefăcător amator. Și pentru tot acest tragism plătește și Otilia, cea mai bună prietenă a gravidei. Cu bani, cu timp, cu ajutor, cu emoții, cu nesomn și cu sex. Dar mai ales cu incoștiență. Nici una dintre ele  nu s-a gîndit decît la actul de a avorta și la fericirea eliberatoare care vine după, dar parcursul va fi unul dur și greu de suportat pentru cele două fete.

Un extraordinar film în regia lui Cristian Mungiu, 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile prezintă o poveste din întunericul vremurilor comunite, atunci cînd tot universul se vindea pe sub pînă. Viața Gabrielei ajunge să fie o marfă, din momentul în care fata decide că nu poate să nască un copil pe care nu îl poate crește. O foarte frumoasă imagine vom observa, accentuată de dialogul ascuțit și brutal, care se desfășoară între bărbatul care este dispus să o ajute și ea, o creatură care nu știe să mintă și să ascundă rușinea pe care o simte. Din dorința de a o proteja, Otilia va forța mîna omului, care nu dorește să facă avortul cînd află că ea are mai mult de trei luni cît i-a spus la telefon. De fapt, observăm o dublă față a unui bărbat care știe cum să procure ceea ce vrea, prin presiune și șantaj emoțional. Superb portretizată, în fundal, vedem societatea care se dezintegrează și se rezumă la mîncare și băutură, gesturi intime false între membrii unei familii, care, atît timp cît au o masă plină pot asculta orice. Superb de perfidă, Otilia intră în acest joc și ia un loc pe scaunul tapițat și ridică paharele, gustă din diverse farfurii, rîde la glumele nesărate, se uită la televizor și se preface ca în fiecare zi, cu gîndul la prietena pe care a lăsat-o pe pat, în agonie și care acum ar fi putut fi în celălalt capăt la fel de falsă.

Acestă superbă incursiune în comunismul care începe să decadă nu are scop moralizator și nici defăimător, ci este doar o radiografie corectă a vremii, văzută pin ochii a două tinere care încearcă să pună capăt unei probleme așa cum știu ele mai bine, folosindu-se de resursele pe care le au la îndemînă, cu tipica inconștiență care a ucis atît de multe femei. Pe scurt, 4 luni, 3 saptămâni și 2 zile este o dureroasă amintire pe care nimeni nu reușește să o uite, atît de puternică încît ea se moștenește din vorbă în vorbă.

Name: 4 luni, 3 saptămâni și 2 zile (4, 3, 2/4 months, 3 weeks and 2 days)
Director: Cristian Mungiu
Year: 2007
Actors: Anamaria Marinca, Vlad Ivanov, Laura Vasiliu
Awards: Cannes Film Festival – Cinema Prize of the French National Education System, FIPRESCI Prize, Palme d’Or, European Film Award – Best Director, Best Film, Goya – Best European Film (Mejor Película Europea),
Nominated for Golden Globe – Best Foreign Language Film

6 thoughts on “4 luni, 3 saptămâni și 2 zile sau Masa

  1. 🙂 Mungiu e extrem de talentat, dupa parerea mea. Si-mi place ca a devenit unul dintre `Cannes sweethearts` sa-i zic asa. Abia astept sa vad Dupa Dealuri. Si imi place tare mult cum ai scris despre 432 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s