Vozvrashcheniye sau Metamorfoza

O călătorie spre maturizare. Un drum care se închide prea devreme. Doi copii care își înfruntă temerile. Un tată care greșește din dragoste. Un superb film de debut: Vozvrashcheniye (The Return).

După o absență de 12 ani, Ivan și Andrei se întîlnesc cu ceea ce credeau că este doar o poză: tatăl lor. Un bărbat dur și rece, care crede că băieții lui trebuie căliți, altfel nu vor supraviețui în viață. Așa că îi momește cu o aventură la pescuit, care se va transforma în călătoria care va rupe legătura dintre ei și copilărie. La început, acea față încruntată îi va despărți într-un fel la care nu s-au gînsit. Ivan, băiatul cel mic, surîde la ideea unei imagini masculine în casă și aproape că îi place ideea de a fi controlat. Pe măsură ce va avansa pe drumul pe care îl stabilește tatăl psihicul lui va ceda sub presiunile pe care le face tatăl. În încercarea de a-l transforma într-un om căruia nu îi este frică de nimic, bărbatul nu realizează că cei doi copii nu sunt pregătiți să iasă din carapacea cu care i-a protejat mama pînă la întoarcerea lui.

Iar la tot acest mormam de pămînt care apasă pe umerii lui Ivan se adaugă și surparea relației dintre el și fratele său. Andrei este mai circumspect și simte că ceva nu este în regulă cu această bruscă apariție a tatălui său. Resentimentele băiatului mai mare sunt adînci iar el nu reșește decît pentru scurte perioade să se lase furat de ideea aventurii care i se pregătește. Iar atunci cînd cei doi vor fi puși în situația de a supraviețui unei întîmplări neșteptate, Andrei va fi cel care va lua figura paternă pentru fratele său.

Pe scurt, acest frumos film vine din partea regizorului Andrei Zvyagintsev, despre a cărui Izgnanie am vorbit acum cîteva săptămîni și cu care vom vedea cîteva asemănări, în ceea ce privește tensiunea mocnită și liniștea apăsătoare din fundal. Vozvrashcheniye (The Return) este o sumbră poveste despre devenirea a două personaje pure, care ajung să se întineze peste noapte, din greșeală. Un film despre un bărbat care nu știe cum să se apropie de fiii lui, altfel decît prin forță și iubire brută. Șlefuirea acestui sentiment îl va costa mai mult decît a crezut întreaga lui familie.

Name: Vozvrashcheniye (The Return)
Director: Andrei Zvyagintsev
Year: 2003
Actors: Vladimir Garin, Vanya Dobronravov, Konstantin Lavronenko
Awards & Nominations: European Film Awards – European Discovery of the Year, Venice Film Festival – ‘CinemAvvenire’ Award, Golden Lion, Luigi De Laurentiis Award, SIGNIS Award, Sergio Trasatti Award

2 thoughts on “Vozvrashcheniye sau Metamorfoza

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s