The Shawshank Redemption sau Speranța

Pentru că am citit recent un top al celor mai bune filme din secolul XX, m-am gîndit să revăd acest nr. 1 și să caut ce anume îl face atît de apreciat. Desigur că nu este chiar “cel mai bun”, dar pot spune că povestea lui emoționantă, contextul și jocul m-au convins în proporție de 60%.  Ceea ce mă face cu adevărat să cred că merită o poziție fruntașă sînt ideile frumos îmbrăcate în oameni, aventuri și speranță.

The Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor) spune istoria lui Andy Dufresne, un bărbat acuzat de uciderea soției sale și a amantului ei, condamnat la două vieți în închisoarea Shawshank. Un deținut blînd, potolit, care nu se implică în scandaluri, dar care ascunde o minte ascuțită, ce îl va scoate din văgăuna în care stă pe nedrept. Aceeași inteligență îl va face popular în rîndul criminalilor cu care împarte spațiul în fiecare zi și îl va proteja. Cel mai mult, însă, îl va ajuta Red, un bătrîn condamnat la închisoare pe viață, în cei aproape 20 de ani pe care Andy îi va petrece la Shawshank.

Iar printr-o mînă norocoasă a destinului, bărbatul ajunge să construiască o adevărată bibliotecă și școală pentru deținuți. În clipele în care toată lumea abandonase ideea că în acel spațiu se mai poate face ceva, Andy nu contenește să imagineze felul în care va arăta proiectul său la finalizare. În mintea sa, însă, se derulează un plan mult mai elaborat, care îi va duce pe cei doi prieteni pînă pe plajele din Zihuatanejo.

Frumusețea acestui film constă în zîmbetul pe care îl pune pe fața privitorului momentele în care Andy și Red își împart zilele, entuziasmul celor doi, speranța pe care o oferă celorlalți oameni și frîntura de cultură înfiltrată în acest film. Desigur că nu putem spune că The Shawshank Redemption este un film care pune mintea la contribuție, cum am afirmat cu certitudine despre altele, dar nu vom nega că el estre într-adevăr ceva deosebit. Și asta mai ales prin felul în care ține publicul în suspans, dîndu-i doar cîteva indicii pentru a înțelege că va avea de-a face cu ceva deosebit în final, o situația la care poate nu se aștepta sau la care spera.

Pe scurt, The Shawshank Redemption este un film ușor și totodată profund, am putea spune chiar o dramă tipic americană, cu o foarte frumoasă poveste, cu o jumătate de happy end și personaje complete. Un film de duminică emoționant, creat în așa fel încît să fie pe placul tuturor.

Name: The Shawshank Redemption (Închisoarea îngerilor)
Director: Frank Darabont
Year: 1994
Actors: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Story: Stephen King (short story “Rita Hayworth and Shawshank Redemption”)
Awards

6 thoughts on “The Shawshank Redemption sau Speranța

  1. l-am vazut si eu de vreo 2-3 ori pana acum. intr-adevar, povestea e frumoasa si are si ceva surprize plus mesajele de rigoare. clar ca au stat si niste psihologi pe-acolo, prea se merge pe transmiterea subtila de valori….desi sunt usor carcotasa in seara asta, marturisesc ca mi-a placut, l-as mai vedea inca o data si cu placere chiar!:)

  2. Filmul ăsta mi-a arătat că oricât de greu ar fi, oricât de epuizat emoţional ai fi, oricât de multe nedreptăţi s-ar abate asupra ta, nu poţi să renunţi! Vei face orice să îţi redobândeşti onoarea, dreptatea şi libertatea! Protagoniştii joacă excelent şi povestea este sfâşietoare! Felicitări pentru review!

    1. Foarte bine ai punctat! Într-adevăr este un film emoționant, cu un mesaj puternic, dar și foarte frumos pus în scenă. Mulțumesc de vizită 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s