Batalla en el cielo sau Vinovăția

Un film dens, ca un fum înecăcios. “Copilul problemă” a lui Carlos Reygadas.

Batalla en el cielo trasează, prin acțiunea lui erotică un pod între om și Dumnezeu. Iar acea legătură se face prin vina profundă, pe care o simte Marcos atunci cînd descoperă că toate greșelile lui au ieșit la iveală. Împreună cu soția lui a furat un copil, care moarte din neglijența amîndurora. Acest fapt îl va îngenunchea pe bărbatul care nu iese cu nimic în evidență și îl va transforma într-un om fără țintă, care ajunge să ucidă și apoi să regrete faptele sale în fața divinității. Dar vina este deja răspîndită.

Departe de religie, Marcos a imaginat că se va îmbogăți de pe urma răpirii și că va scăpa de mediocritatea în care trăiește. La început, vom observa la el doar partea fizică, extrem de bine aleasă de regizor: un bărbat respingător, care nu ar putea atrage niciodată o femeie. Dar de el se lipește Ana, fiica unui bărbat influent, pentru care Marcos lucrează ca șofer, o femeie frumoasă, chiar elegantă și tînără, care ascunde un secret: se prostituează din plăcere. Un personaj căruia Marcos i se destănuie, îi mărturisește fapta oribilă pe care a comis-o și pe care încearcă să o salveze de păcatele pe care le face. Dar Ana îi întoarce ajutorul prin sex, momente languroase în care Marcos nici măcar nu o atinge, clipe în care cei doi își unesc sentimentele de vinovăție și încearcă să se purifice unul pe celălalt. Dar bărbatul este convins că iertarea trebuie să vină de acolo de sus, un loc cu care el a pierdut legătura în momentul în care a răpit un copil și știe că pedeapsa cea dreaptă va fi doar cea dată de Dumnezeu. De aceea va alune și mai mult în păcate, lăsînd sentimentul de vină să îl acapareze. Și înainte să se predea divinității pentru pedeapsă mai încearcă o dată să o mîntuiască pe Ana.

Pe scurt, Batalla en el cielo este un film cu un parcurs intens, cu personaje surprinzătoare și ancorate în propriile greșeli și scene controversate care au ca scop evidențierea involuției și a accentuării cercului de păcate, din care omul nu poate ieși. O frumusețe de peliculă, în care vedem mîna lui Reygadas, în momentele de liniște (vom face legătură pe alocuri cu Luz silenciosa/Stellet licht), atunci cînd tensiunea crește iar acțiunea ia o altă turnură și în imaginile pline de simbolism din finalul acestei minunății. Și poate cel mai important lucru pe care legat de acest film este ceea ce lasă el în urmă, ceva diferit pentru fiecare. O puternică senzație de degust, vinovăție, complicitate sau liniște.

Name: Batalla en el cielo (Battle in Heaven)
Director: Carlos Reygadas
Year: 2005
Actors: Marcos Hernández, Anapola Mushkadiz, Bertha Ruiz
Awards and nominations: Nominated for Palme d’Or

2 thoughts on “Batalla en el cielo sau Vinovăția

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s