Kramer vs. Kramer sau Destrămarea

Un extraordinar film despre relații, căsnicie, egoism, iubire și urmări. O balanță dreaptă, două puncte de vedere atent și egal cîntărite, un subiect sensibil tratat într-un mod realist.

Kramer vs. Kramer prezintă cele trei fețe ale unui divorț. Imaginea centrală, teritoriul pentru care se poartă lupta, este Billy, un băiat care trebuie să își împartă dragostea între mama care l-a abandonat și între tatăl care nu știe cum să se poarte cu el. Deși am putea spune cu ușurință că Joanna Kramer (interpretată minunat de Meryl Streep) este epicentrul acestu cutremur, vom observa pe măsură ce avansăm în film că femeia încearcă doar să își recupereze viața pe care simte că o pierde alături de soțul ei, Ted Krammer. Iar cea mai bună soluție pe care o găsește este să fugă și să îi lase să se descurce singuri.

Momentul acesta vaa trage după cine multe altele dramatice, în care vedem un tată care renunță la propriul univers, afaceri și prieteni, pentru a lua locul Joannei și care începe să se afunde în aceeași problemă din care nu a mai putut ieși soția lui. Tratate pe alocuri cu amuzament, aceste scene ne vor înfățișa un strigăt de disperare înăbușit de nevoia de a merge  mai departe și de a proteja copilul care nu poartă nici o vină. Cu toate acestea, el va fi cel care va trage toate ponoasele purtării ascunse ale părinților săi. După mai bine de un de la plecarea sa, Joanna se întoarce pentru a răsturna lumea lui Billy și a lui Ted, cu un proces de custodie, prin care pretinde lucruri ce se vor dovedi a fi improprii.

Kramer vs. Kramer este, cu siguranță, ținînd cont de contextul anilor în care a apărut, o puternică voce care ilustrează egalitatea dintre membrii unei familii, schimbarea ideii de maternitate și inversarea rolurilor între bărbați și femei în ceea ce privește căsnicia și creșterea copiilor. Dar în spatele acestui tablou curajos, vedem o dramă de familie extrem de bine ilustrată prin diferențele dintre personaje și momentele tensionate care fac privitorul să trăiască intens acest film și să aștepte sentința la fel de mult cum par că o fac cei doi părinți. Pe scurt, avem de-a face cu un film devenit clasic, cu actori extraordinari care fac istorie prin personajele lor și cu analiza amănunțită a urmărilor unei iubiri expirate.

Name: Kramer vs. Kramer
Director: Robert Benton
Year: 1979
Actors: Dustin Hoffman, Meryl Streep
Awards: 5 Oscars, 4 Golden Globes

2 thoughts on “Kramer vs. Kramer sau Destrămarea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s