Enter the Void sau Perpetuum

Un film psihedelic despre viață. Moartea văzută în culori neon. O reîncarnare în regia lui Gaspar Noé.

În capitala Japoniei, un tînăr începe un lung proces de reîncarnare. Un băiat-problemă, care are scrijelită în minte imaginea grotescă a părinților săi morți într-un accident de mașină, din care el și sora lui Lina au “scăpat” cu traume ale sufletului. Ajuns în Japonia, Oscar intră în vidul orașului puternic luminat, cu capul înainte și stomacul plin de droguri. Lumea, așa cum o vede el, este dureros de colorată și adoră să trăiască în ea, lăsîndu-se absorbit de vertijul care îl face să tremure de adrenalină. Și să se întrebe cum se ridică sufletul după moarte și ce se întîmplă cu el. Exact ceea ce va experimenta după ce este împușcat.

Din viața lui Oscar lipsește o singură piesă: Linda, sora lui, pe care o aduce în Tokyo, împlinind o dorință pe care o aveau amîndoi încă de cînd au fost despărțiți prin orfelinate. Ajunsă în Tokyo va fi înghițită de același cadru psihedelic. Iar deghizîndu-se în femeie ușoară, ajunge să guste din experiențele fratelui ei, cu aceeași intensitate. Această relație de iubire profundă nu va ajunge să vadă prea mult lumina zilei. Odată cu moartea lui Oscar, Linda alunecă încet în nebunie și coșmaruri, simțind mereu prezența lui deasupra. Pentru că Oscar acolo se și află, în aer, cuprinzînd cu vederea toate străzile din Tokyo, intrînd și ieșind din oameni după bunul plac, scormonind în viețile altora, așteptînd că apară o oportunitate de a se întrupa în altcineva.

În inima care pompează alert a acestui film stă un motiv superb exploatat, o explicație pentru întreaga călătorie mistică: Cartea Tibetantă a Morții. Îndemnat de Alex, un artist drogat și un bun prieten, Oscar începe să citească din ea din curiozitate și să simtă cuvintele mai bine decît oricine. Iar atunci cînd vede sîngele și simte că se îndepărtează de partea lui palpabilă, știe că urmează o călătorie de 49 de zile, prin momentele care i-au marcat existența și prin prezent, o așteptare chinuitoare și o loterie. În final, trebuie să aleagă din zecile de cupluri pe care le vede făcînd sex unul singur, să se implanteze în uterul femeii și să aștepte alte nouă luni să fie născut. Iar cel mai greu îi va fi să găsească doi oameni care i se potrivesc, care vor concepe ceva care să semene cu el, pentru a nu se îndepărta prea mult față de ființa care tocmai a murit. Iar cînd îi găsește, se lasă să alunece într-o lumină orbitor de albă, schimbînd destinele tuturor.

Pe scurt, Enter the Void este un film surpriză din partea lui Gaspar Noé. Cu mici elemente din Irréversible, această noutate iese din orice fel de tipar vizual (mulți îl aseamănă cu 2001: A Space Odyssey), de la genericul care ne amețește cu flash-uri, la sexualitatea debordantă a unor scene și calmul brutal altora. O minunată călătorie plină de simbolism, un film care violentează ochiul și se strecoară în subconștient. O gură de aer într-un imens vid.

Name: Enter the Void
Director: Gaspar Noé
Year: 2002
Actors: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta

10 thoughts on “Enter the Void sau Perpetuum

  1. uite, eu citind postul tau, mi-e greu sa cred ca as putea urmari cu placere un astfel de film. recenzia ta e reusita, dar e vorba de gusturi …..

  2. Mi-e de atata vreme in watchlist…si nu ma decid niciodata sa-l vad. Am inceput la un moment dat dar era seara…si m-a cam speriat si l-am abandonat.

    1. Mie mi-a dat o stare de liniste, nu stiu de ce. Cred ca m-au ametit toate culorile acelea… si m-au hipnotizat :)) Dar nu e un film de vazut pe oboseala, asta sigur.

  3. si mie mi-a placut. este oarecum diferit, vizual de ce ne-a obisnuit gaspar, dar chiar si asa se vede clar „mana” lui.

    1. Da, eu ador Seul contre Tous, iar aici văd foarte putin din acel Gaspar. Oricum, acest film m-a lasat muta o bucata buna de vreme. Mi-a placut foarte mult, cu toate exagerarile lui.

  4. cadrul de sus cu sufletul tipului mergînd prin bordelul în care cuplurile se… “acuplau” a fost copiat la o scară mai puțin grafică în The man with the iron fists (alt bordel, alte cupluri, cam aceeași idee) – de fapt singura parte bună din filmul lui RZA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s