Fight Club sau Devenirea

Puterea minții. Asta va descoperi un bărbat în călătoria lui nebună care începe în biroul unui medic, ce îi recomandă să își trateze insomnia cu răul altora. Treptat, însă, va deveni dependent de a-și inventa vieți pentru a se integra printre oamenii bolnavi și pentru a se hrăni cu poveștile lor. Și nu este singurul. În aceleași toxine trăiește și Marla Singer, o femeie care simte că putrezește pe picioare, o prezență de pe altă lume, de care bărbatul se leaga în momentul în care descopera că împărtășesc același secret: trăiesc din durere, boală și dependențe, ca niște impostori. Dar de care se și desparte la fel de ușor, printr-un pact, prin care își jură că nu vor apela la același mediu pentru a-și satisface nevoile demente și că se vor evita pe veșnicie.

Doar că ceva în ochii Martei sticlește mai tare decît ar trebui să o facă. Imaginea lui Tyler, un răzvrătit, un bărbat de nimic, un bătăuș, cel mai bun prieten al bărbatului care a demascat-o. Atît de buni prieteni încît aproape că se confundă unul cu celălalt. La baza acestei relații straniu de închegată stau cîteva beri, un incendiu și o dorință acerbă de descărcare, o dorință de a simți gustul de sînge pe buze și durerea provocată de loviturile unui adversar într-un ring de luptă. Aparent, e de ajuns ca cei doi să pornească o rețea de Cluburi de succes, unde oamenii vin să își verse furia, sau orice altceva îi supără, ba uneori chiar din plăcerea de a căra pumni cuiva. Un loc unde totul se întîmplă cu o intensitate maximă și nimic nu este regizat. Dar planul îi duce înspre un soi de demență, alimentată de prezența subită a Marlei. Iar în mintea bărbatului cu care a făcut pactul ambiguitatea se adîncește și se va trezi atunci cînd bunul său camarad, Tyler, îl îndeamnă să privească în oglindă cu mare atenție și să își observe devenirea.

Pe scurt, Fight Club (o perlă rară) este un film excelent de dur și antrenant care are ca scop păcălirea ochiului. Și face cu mare talent acest lucru prin antiteza și contopirea dintre cele două personaje principale, prin jocul actoricesc impecabil, prin dialogul și acțiunile difuze și pestilențiale și prin impactul loviturilor pe care le încasează mintea privitorului.

Name: Fight Club
Director: David Fincher
Year: 1999
Actors (wow!): Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter
Awards

8 thoughts on “Fight Club sau Devenirea

  1. stiu acest film:) din pacate, l-am vazut mereu pe bucatele, niciodata in formula completa.cred ca mi se trage de Edward Norton, am o “relatie: ciudata cu acest actor:D

  2. mi-ai confirmat: e timpul sa-l revad !!! foarte frumos scris. cat sa trezeasca interes, dar fara a da detalii care sa strice surpriza 🙂

  3. este printre putinele dati cand mi-a placut filmul mai mult decat carte. si cartea e foarte bine scrisa dar cam anticipezi finalul inca din primele capitole pe cand filmul chiar te surprinde cu finalul.

  4. Eu niciodata n-am simtit nevoia sa citesc cartea dupa ce am vazut filmul asta 🙂 Sunt convinsa ca nu o sa fie la fel de buna ca filmul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s