Happy Together sau Relația

Poate cea mai reală descriere a unei relații. Două feluri diferite de a înțelege și de a împărtăși iubirea. Un film-studiu care spune istoria unui cuplu, de la prima destrămare, la renașterea forțată din cenușă și pînă la “ultimul” final.

Lai este partea matură a acestei relații, dar iubește cu înflăcărarea unui adolescent. Deloc pasager, acest sentiment îl bîntuie în călătoria pe care o face cu iubitul său Ho, în Argentina și îl face să spere că legătura dintre ei doi este una sinceră, ce nu va înceta niciodată, deși simte și știe că el nu visează același viitor. Ho este opusul lui. Temperamental, incapabil de stabilitate și fidelitate și orgolios. De fapt, pe acest gigolo nu îl încîntă nimic mai mult decît răul pe care i-l face lui Lai. Tocmai de aceea se desparte de el, dintr-o prostie și apoi îl caută doar pentru a se afișa cu alți bărbați în fața lui. Iar, Lai nu poate face nimic decît să dispere în liniște.

Atît de împins la extreme este jocul pe care care îl joacă Ho, încît atunci cînd va avea nevoie de ajutorul lui Lai va apela la acesta fără nici o urmă de îndoială sau jenă, ca și cum i s-ar cuveni grija pe care bărbatul i-o poartă, acum, în secret. Abuzează de sentimentele lui și îl dirijează din nou într-o altă despărțire. Un ciclu ce nu se va încheia niciodată, un destin pe care Lai și-l asumă și acceptă de fiecare dată să fie el cel părăsit. Iar din disperarea de a rupe acest blestem, se va arunca într-o nouă dezamăgire: un coleg de care se atașează inexplicabil de mult, Chang. Dar această nouă relație îi va aduce, pe lîngă noi speranțe, multe alte dezamăgiri. Cu ceea ce va rămîne Lai în final este o imagine a unei relații care nu a fost niciodată ceea ce credea el că este.

Happy Together (Chun gwong cha sit) este un amplu studiu asupra personajelor, un film care scobește în inima unui bărbat căruia îi place să fie torturat. De fapt, vom vedea că în afara relației care îl distruge, Lai nu există. Are nevoie de forțe exterioare care să îl extragă din acest destin pe care îl crede blestemat, pentru că, în interior, își dorește să rămînă în exact același mediu care îl omoară. Iar cînd va descoperi că lumea este mult mai vastă decît a văzut-o, va căuta un alt bărbat de care să se lege, nefiind capabil de a se redresa de unul singur. Lai are nevoie permanentă de stîlpi de rezistență, altfel persoana lui se prăbușește zgomotos. Tocmai de aceea va alege să păstreze ca aparență distanța, vrînd să îi dovedească lui Ho că nu îl mai vrea. În realitate, însă, va apela la un truc lipsit de curaj, care îl va ancora și  mai mult în persoana lui eșuată, dar îi va oferi și posibilitatea de a construi un altfel de viitor.

Ho, spre deosebire, joacă un rol de torționar. Știe că partenerul său adoră acest dans și știe că poate porni și opri muzica ori de cîte ori vrea. Oricum nu îl deranjează pericolul de a pierde această legătură, pentru că o poate relua cu orice alt bărbat este dispus să îi slujească. Iar urmele pe care le lasă în urma lui nu îl privesc. Desigur că, în adîncul său, acest personaj iubește, nu neapărat o persoană, ci faptul că a găsit formula perfectă în care să funcționeze așa cum îi place. Iar, la fel ca în cazul lui Lai, Ho se va întoarce mereu la aceleași obiceiuri pentru că în afara lor este un om gol.

Pe scurt, Happy Together este un film extraordinar, dureros de adevărat care stîrnește sentimentele de mult ascunse ale privitorului, care răscolește după amintiri și care echilibrează balanța dintre călău și victima dependentă de abuz.

Name: Happy Together (Chun gwong cha sit)
Director: Kar Wai Wong
Year: 1997
Actors: Leslie Cheung, Tony Leung Chiu Wai, Chen Chang
Awards: Cannes Film Festival – Best Director, Hong Kong Film Awards – Best Actor (Tony Leung Chiu Wai/Lai)

One thought on “Happy Together sau Relația

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s