Perfume: The Story of a Murderer sau Esența

Pentru astăzi: un film ușor, cu o poveste foarte frumoasă, macabră și scene marcante, extrem de bine controlate cromatic și … olfactiv. Perfume: The Story of a Murderer spune istoria unui tînăr, Jean-Baptiste Grenouille,  aproape fără speranță în Franța secolului al XVIII-lea. Nedorit de mama sa, copilul își petrece viața în majoritate pe străzi, adulmecînd cu talentul său toate colțurile mizere sau parfumate ale orașelor prin care trece. Ajuns în Paris, i se va deschide o nouă lume care îi se va folosi de nasul său fin și nările sensibile, fără ca cineva să știe că în secret bărbatul caută o aromă care să transforme oamenii în sclavi ai simțurilor.

De fapt, viața lui Jean-Baptiste se transformă într-o goană după o obsesie: mirosul unei femei pe care a urmărit-o și pe care a omorît0o din greșeală. Superbă este scena în care bărbatul dezbracă fata roșcată, o precupeață frumoasă și încearcă să strîngă parfumul pielii ei în palme și să îl absoarbă cu toată ființa. Din acel moment, Jean-Baptiste devine un criminal. Iar fiecare cadavru este introdus într-un mare container cu apă, care are rolul de a extrage esența fiecărui obiect, la fel cum îl învată maestrul său că se fabrică cel mai bun parfum din petale de trandafiri roșii (îmi amintește de scena din American Beauty).

Vom urmări personajul lui Jean-Baptiste în naivitatea lui și vom realiza că de fapt acest om nu a avut nicicînd intenșia de a ucide, ci doar aceea de a urmări căile pe care le simte prin toți porii. Treptat, va realiza că esența pe care o caută este una capabilă să stîrnească cele mai puternice emoții în oameni și să controleze o lume întreagă printr-o simplă adiere de vînt. Același parfum îi va fi lui Jean-Baptiste salvare și moarte.

Pe scurt, Perfume este un film cu o aromă deosebită, profund pe alocuri, un film care cucerește privitorul cu povestea lui tenebroasă și cu superbele imagini contrastante.

Name: Perfume: The Story of a Murderer
Director: Tom Tykwer
Year: 2006
Actors: Ben Whishaw, Dustin Hoffman and Alan Rickman
Awards: European Film Award – Best Cinematographer, Prix d’Excellence
Novel: Perfume: The Story of a Murderer, Patrick Süskind

2 thoughts on “Perfume: The Story of a Murderer sau Esența

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s