The Remains of the Day sau Sentimentele

Un bărbat prea reținut, prea politicos, prea drept. O femeie sensibilă, dar rece, care nu reșește să vadă în el nici un sentiment. O relație care se consumă din priviri și regrete ce nu se rostesc niciodată. Și istoria care este împotriva lor.

The Remains of the Day, ecranizarea romanului eponim, scris de Kazuo Ishiguro, îl aduce pe Sir Anthony Hopkins într-un excepțional rol al unui majordom: James Stevens, un personaj extrem de distant și corect, a cărui prezență aproape că nici nu este simțită pe domeniul Darlington Hall. Cu un exagerat devotament Jamex își servește stăpînul și conduce mica armată de servitori. De fapt, majordumul este, la rîndul lui, un stăpîn, așa cum îl vedem în capul mesei, controlînd cu ochii reacțiile și mișcările supușilor, mustrînd sau lăudînd pe cine merită. Iar universul lui impenetrabil și privirea de gheață vor fi zguduite de venirea unei noi menajere: Miss Keanton, o femeie blîndă, care se va îndrăgosti de majordom și care va claca din pricina propriilor sentimente.

Apropierea dintre cei doi va fi una dureroasă, iar pe măsură ce vor avansa în relația lor neîmpărtășită, James îi va demonstra cît este de incapabil de a-și arăta sentimentele. Iar pentru a se răzbuna pe aparenta lui indiferență, Miss Keanton se căsătorește cu un bărbat care o va scoate din casa unde lucrează și de sub privirile majordomului.

Sub amenințarea Primului Război Mondial stăpînul casei va lua decizii care îl vor ruina, James preluînd, după 20 de ani același rol pentru un bogătaș care cumpără Darlington Hall. Iar cînd se va aștepta mai puțin, va primi o scrisoare de la Miss Keanton, și o va căuta la fel de rece și politicos și îi va propune să se întoarcă să lucreze din nou împreună. Rușinată de ieșirea pe care a avut-o înainte să plece cu soțul ei, în care i-a mărturisit sentimentele și i-a cerut socoteală pentru purtarea lui glacială, femeia refuză, spunîndu-i că preferă să aștepte venirea nepoților. Deși ar vrea să spună mai multe, să o convingă sau poate să îi facă o mărturisire pătimasă la rîndul lui, James se rezumă la a o saluta ridicînd pălăria, în timp se Miss Keanton se îndepărtează plîngînd.

Pe scurt, The Remains of the Day este un film sensibil, romantic în esență, despre imposibilitatea de acceptare a iubirii, din pricina unui comportament care interzice astfel de “abateri”, despre un om dresat să își ascundă sentimentele și despre urmele pe care le lasă în viața unei femei. Un film-poveste frumos, cu personaje puternice, un film de duminică ce poate stoarce cîteva lacrimi privitorului, dar și unul care analizează viața în Imperiul Britanic într-un context istoric cutremurător.

Name: The Remains of the Day
Director: James Ivory
Year: 1993
Actors: Anthony Hopkins, Emma Thompson
Awards

6 thoughts on “The Remains of the Day sau Sentimentele

  1. anthony hopkins, nemaipomenit ! surprinzator este ca prima oara l-am vazut pe un post mai putin cunoscut- Hallmark. pacat ca nu a fost reluat si redifuzat de foarte mult timp. Kazuo Ishiguro a oferit inca un roman minunat, ecranizat in fimul cutremurator “Never Let Me Go”

    1. Da, era o vreme cand pe Hallmark erau filme foarte bune, acum nu mai stiu … ca nu mai am TV :)) Never Let Me Go mi-a placut foarte mult!

  2. Eu iubesc cartea. Cred ca e una din cartile mele favorite. Filmul e ok…dar paleste in comparatie cu ce face Ishiguro in cartea aia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s