La sconosciuta sau Masca

O necunoscută. O femeie simplă cu amintiri tulburătoare. O fostă prostituată abuzată care ascunde după un chip blajin mai multe secrete decît familia pentru care ajunge să lucreze. Un film deosebit, apăsător, din partea lui Giuseppe Tornatore.

La sconosciuta prezintă viața unei femei care își caută cu disperare copilul pe care l-a dat spre adopție la cererea lui Muffa. Acest bărbat, un personaj grotesc și violent, este imaginea trecutului, care o băntuie și care se va dovedi a fi pentru ea o altă piatră de moară pe care trebuie să o care. Cunoaștem vag istoria Irenei, din cîteva amintiri în care o vedem înjosită, dar și încercînd să răzbune moartea bărbatului pe care îl iubește. Din păcate, însă, nu va face decît o altă greșeală care îi pune în pericol noua identitate pe care o ia pentru a se apropia de fata care credecă îi este fiică. Iar pentru a face asta, Irena va fi în stare de a accidenta grav o femeia, dar și de a-și învinge temerile și de a învăța să trăiască precum o femeie normală.

Minunat în această peliculă este jocul de măști pe care îl face personajul principal. Se transformă din prostituată într-un intrus, cu chip blînd, care ascunde aproape perfect intențiile deloc bune. Iar cînd i se dezvăluie adevărata identitate masca ce va ieși la iveală este una dură, înrăită, care știe că ceea ce a făcut este o altă piedică, iar Irene devine o femeie care nu vrea decît să își împlinească destinul, fără a-și putea explica intențiile în cuvinte prea multe. Foarte interesant, de asemenea, este stilul de thriller pe care îl alege Tornatorre pentru acest film, ușor atipic pentru el, al cărui stil l-am admirat pînă acum în Malèna, La leggenda del pianista sull’oceano, Nuovo Cinema Paradiso. Desigur, vom vedea aceeași balanță între trecut și prezent, exploatată de regizor pentru a crea un fir narativ antrenant și un frumos studiu de personaj, care lasă privitorul să imagineze detaliile așa cum și le dorește, pînă a ajunge la un final deschis.

La sconosciuta este, pe scurt, un film despre evadare și încătușare, despre greșelile care nu se pot răscumpăra, despre curaj și obsesie, realitate și minciună. Și despre ruperea și cărpirea unui destin.

Name: La sconosciuta
Director: Giuseppe Tornatore
Year: 2006
Actors: Kseniya Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini
Awards: European Film Awards – Audience Award

2 thoughts on “La sconosciuta sau Masca

  1. foarte bun filmul ! aveam si eu o cronica facuta si recomdanm filmul cu aceeasi incredere. l-am vazut cu ceva timp in urma pe TVR (cand inca dadeau filme nemaipomenite) si am fost un pic bulversata la sfarsit, mai ales de scenele de violenta. sincera sa fiu, nu intuisem exact ce cauta straina aceea in apartamentul sotilor… cand am aflat eram destul de contrarita pentru ca nu intelegeam ce ar fi putut oferi copilei. pe urma am cugetat si mi-am dat seama ca asta era cea mai mica problema

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s