Paradise Now sau Martirii

În apropiere de Tel Aviv doi bărbați se pregătesc să moară. Au repetat îndelung procedeul care îi va trimite în grădinile Paradisului, alături de 40 de fecioare. Știu totul cu precizie, iar printr-o simplă mișcare își vor asigura o viață veșnică dulce, în numele Jihadului.

Said și Khaled se cunosc de mult timp, iar acum știu amîndoi că a venit vremea. Tacit, fără nici un gest nechibzuit, cu frunțile încruntate de povara la care se supun cu mîndrie, vor urma pașii stricți care îi transformă în teroriști. Fără a da de veste nimănui. Se așază împreună cu alții la Cina cea de Taină (scena chiar este reprodusă în film) și își iau rămas bun în gînd.

Îi vom vedea la început ca pe doi mecanici care cugetă mult, fumează îndelung din narghilea și se feresc să facă probleme. Cu capetele mereu plecate își respectă profund familiile, dar nu le pot împărtăși nimic din ceea ce se întîmplă cu adevărat. Așa că în dimineața în care vor apărea bărbieriți și îmbrăcați elegant iar lumea va începe să pună întrebări ei vor spune doar că trebuie să meargă la o nuntă. Dar convingerea lor începe deja să slăbească. Mai ales cînd la mijloc apare iubirea și cînd descoperă că ceea ce și-au imaginat că vor lăsa în urmă este doar o minciună.

Pe scurt, în cazul lui Paradise Now avem de-a face cu un altfel de film despre terorism. Cu unul care intră în sufletele personajelor și care sapă după iluzii și îndoială, pentru a demonstra că în spatele dorinței de a duce la capăt războiul sfînt, se ascunde o sete aprigă de răzbunare și un miraj subțire.

Name: Paradise Now (الجنّة الآن‎)
Director: Hany Abu-Assad
Year: 2005
Actors: Ali Suliman, Hamza Abu-Aiaash, Lotuf Neusser
Awards: Berlin International Film Festival – Amnesty International Film Prize, Blue Angel, Reader Jury of the “Berliner Morgenpost”, European Film Awards – Best Screenwriter, Golden Globes, USA – Best Foreign Language Film etc.

3 thoughts on “Paradise Now sau Martirii

  1. e bine ca-i vorba si de indoiala, de regula teroristii sunt fanatici ….razboiul sfant ii impinge la fanatism si supunere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s