Requiem for a Dream sau Arta eșecului

Un film care creează dependență și insomnii. O tristă poveste urbană despre neîmpliniri și defecte, o bucată de realitatea dură văzută prin ochii celor slabi, o incursiune în arta eșecului.

Requiem for a Dream prezintă viața lui Harry Goldfarb, un tînăr care cade în plasa drogurilor în încercarea de a-și împlini visele. Își dorește să facă bani rapid, să o mulșumească pe iubita lui și să fie fericit. Doar că realitatea la care va ajunge se va rezuma la momentul în care fură un televizor pentru a-l vinde și pentru a face rost de încă o seringă plină.

În umbra lui, neputincioasă, stă Sara, mama. Ar încerca să îl oprească pe Harry din a-și face rău, dar femeie este mult mai legată de propria dependență decît este băiatul de a lui. Este obsedată de un show TV, la care visează să fie invitată și se pregătește cu toate resursele pentru a fi selectată. Dar cel mai mult, își dorește să arate bine în rochia ei roșie și începe o cură cu pastile care conțin amfetamină, luînd mult mai mult decît ar trebui. În final, vom avea de-a face cu doi oameni care împart aceeași dependență, deși au pornit de la unele complet diferite.

Requiem for a Dream este un film tulburător, plin de cadre scurte, energize, care imită foarte bine adrenalina, stările de depresie și nebunie pe care le are un drogat, dar transmite și un puternic val de tristețe prin imaginile care ne aduc în prim-plan slăbiciunile personajelor. Interesantă de urmărit este și succesiunea de eșecuri, amestecate cu un destin scris prost și caractere slabe. Pe scurt, vom vedea cum dorința de a împlini un vis degenerează în depedență, ca în final să devină înfrîngere.

Name: Requiem for a Dream
Director: Darren Aronofsky
Year: 2000
Actors: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly
Awards

 

6 thoughts on “Requiem for a Dream sau Arta eșecului

  1. Ai zis tu undeva ca tu ai era pre-Pasolini. Ei, eu am era pre-Requiem for a Dream (si mai apoi pre-Kielowski dar asta-i alta poveste). Cred ca l-am vaut de cel putin 6-7 ori. Va ramane mereu filmul meu de suflet. Si-acum o sa-l revad. Si-o sa ti minte sa scriu si eu despre el. 🙂

    1. Chiar e un film de “cotitura”. Si eu il revad cu mare drag dar si mai mult de acelasi regizor ador Pi. Abia astept recenzia ta 😉

  2. as fi ipocrita sa spun ca nu m-a impresionat filmul sau ca nu mi-a placut, pentru ca mi-a placut, dar parca prea iti da totul „mura-n gura”, nu te lasa sa-ti pui si tu mintea la contributie, nu prea iti da de gandit, e genul de film cu morala foarte bine subliniata si la vedere. cred ca pe tema asta mai bun este Trainspotting.
    dar asta era, asa, doar o paranteza si eu am vazut fimul de vreo 2-3 ori si ti-am zis mi-a placut

    1. Trainspotting iti pune mai mult mintea la contribuție 😀 Mie imi place foarte mult rolul mamei din filmul asta, joaca foarte bine actrita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s