Hors Satan sau Viața veșnică

Mîntuirea vine prin crimă și sex, în tăcerea, prin puterea unui arhanghel fără adăpost. Așa s-ar traduce filmul greoi al lui Bruno Dumont, Hors Satan (Outside Satan), o peliculă criticată de specialiști, descrisă ca fiind plată, cu un subiect forțat, prin comparație cu alte filme ale francezului (L’humanite și Flanders). Pentru privitorul de rînd, însă, acest film poate avea destul de multe aspecte interesante: cadrul extrem de apăsător, personaje bizare, o ciudată implicare a religiozității și o liniște care vestește răul.

Un bărbat care trăiește din mila unei fete face minuni. Scoate diavolul din oameni înghițindu-le respirația, îi spovedește prin acte sexuale și oprește focul prin traversări de ape. Este un singuratic și o acceptă în prezența lui doar pe Ea, o fată abuzată, pe care o ajută omorîndu-i tatăl vitreg și căreia îi dăruiește o nouă viață. Toate acestea într-un spațiu de un calm perfid, unde nu ne-am aștepta decît la poveste macabră de dragoste, după înfățișarea celor două personaje principale. De lăudat este faptul că privitorul este, într-un fel, luat prin suprindere de zvîcnirile cu tentă religioasă, după ce privește îndelung la plimbările interminabile și îngenuncherile cu fața către apus. Iar pe fundal, doar sunetele naturii și respirația sacadată a personajelor care aduc un mare grad de tensiune acțiunii.

Hors Satan este un film ambiguu, poate cel mai criptat al lui Bruno Dumont, care aduce în prim-plan un personaj nevăzut, o forță ascunsă, care întoarce sau reîntoarce pe dos viața unor oameni care știau încă de pe atunci că vulpea este vînătorul.

Name: Hors Sata (Outside Satan)
Director: Bruno Dumont
Year: 2011
Actors: David Dewaele (l-am văzut și în Hadewijch), Alexandra Lemâtre, Christophe Bon

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s