Izgnanie sau Dragostea

“Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte; dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândeşte la rău, nu se bucură de neleguire, ci se bucură de adevăr, acoperă totul, crede totul, nădăjduieşte totul, suferă totul. Dragostea nu va pieri niciodată.” (1 Corinteni 13:4-8a).

O minciună. Dragostea moare mai repede decît își poate Vera imagina. Iar cînd este sigură că între ea și soțul ei s-au stins toate sentimentele, alege să îl convingă că viața ei trebuie să se oprească, fără să îi ofere nici o explicație, pentru că oricum nu ar înțelege-o. Îi mărturisește lui Alexander că este însărcinată cu cel de-al treilea copil, un copil care nu este al lui, nici al ei. Și ca să scape de această situație jenantă și care îi rănește orgoliul, el alege să o ierte și să tragă linie cu un avort. Iar după acest gest o vor lua de la capăt și vor reconstrui ceea ce s-a prăbușit. Nu va ști decît prea tîrziu că va fi prima dorință pe care o simte, aceea de a o ucide și de a se răzbuna, cea care se îndeplini. Pe nesimțite,Vera îl lasă singur, să reconstruiască un drum al lipsei de cuvinte și a urmărilor lui.

O peliculă dureros de frumoasă, despre erodarea sentimentelor și dragostea ca motor al vieții. Un mod sublim și inedit de a transforma un film cu un subiect devenit clișeu, într-unul de artă, care lasă privitorul să meargă pe propria cale de interpretare. Vom participa alături de personajele principale la o călătorie inițiatică, de purificare și de asumare a sentimentelor și a morții, o călătorie care duce nicăieri. Un film extraordinar, o dramă sfășietoare, din partea regizorului Andrei Zvyagintsev (cunoscut pentru filmul său The Return/Возвращение/Vozvrashcheniye) premiat cu Golden Lion, la Festivalul de film de la Veneția în 2003).

Name: The Banishment/Изгнание/Izgnanie
Director: Andrei Zvyagintsev
Year: 2007
Actors: Konstantin Lavronenko, Maria Bonnevie
Awards: Cannes Film Festival – Best Actor, Konstantin Lavronenko, Moscow International Film Festival – Russian Film Clubs Federation Award

3 thoughts on “Izgnanie sau Dragostea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s