What’s Eating Gilbert Grape sau Apăsarea

Și pentru că astăzi am avut parte de o atmosferă greoaie, care m-a sufocat mai tare ca oricînd, m-am dus cu gîndul la un film la fel de apăsător: What’s Eating Gilbert Grape. O peliculă extraordinar de reușită, în primul rînd prin jocul actorilor distribuiți în toate rolurile, nu una extrem de profundă, ci, mai degrabă, simplă și emoționantă prin poveste.

Într-un oras în care nimeni nu are nimic de făcut, Gilbert Grape încearcă să facă ceea ce știe cel mai bine: să își țină familia unită. Are grijă de mama lui obeză, de fratele cu probleme mintale și de cele două surori. Lucrează pentru ei în comunitate, la un magazin, dar munca cea mai grea o are de făcut cu Arnie, pe care trebuie să îl vegheze mereu, să nu își facă rău, să nu plece prea departe și să nu sufere din nimic. Îi face mai toate poftele și el va fi singurul pe care îl va lăsa să știe că s-a îndrăgostit de o fată care e în trecere prin oraș. Cînd o va vedea pe Becky, Gilbert va ști că trebuie să o urmeze, dar ceva îl reține acasă, lîngă zecile de probleme și lîngă oamenii pe care ajunge să îi urască într-o oarecare măsură. Va trebui să îi ardă în foc pe toți, ca să își poată lua zborul.

Remarcabil acest personaj, mistuit de obligațiile pe care le are ca fiu și ca frate. Deși îl vedem dăruind totul familiei, nu trebuie să scăpăm din vedere micile ironii dureroase pe care le spune, trădînd disperarea și sufocarea pe care o simte odată cu instalarea noilor sentimente. Este conștient că de el depind patru persoane, dar pentru cîteva momente, foarte puține, vrea să uite de acest lucru și să fugă în lume cu Becky, în rulota ei. Cînd deschide ochii, însă, își amintește de ce rămîne doar cu ideea unei escapade: fratele său Arnie, pe care îl iubește mai mult decît orice și oricine. Un rol excepțional făcut de Leonardo DiCaprio, acest băiat este rulmentul care îl ține pe Gilbert la sol, fiindu-i, în final, salvare.

Desigur că frumusețea filmului constă în imaginile superbe și personaje reale pe care le oferă privitorului, iar pentru cei care empatizează cu ideea de sacrificiu, va fi mai mult decît atît: un film care lasă în urmă o dîră de tristețe și compasiune, un aer posac și un zîmbet melancolic în colțul gurii.

Name: What’s Eating Gilbert Grape
Director: Lasse Hallström
Year: 1993
Actors: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis
Awards

What’s Eating Gilbert Grape

3 thoughts on “What’s Eating Gilbert Grape sau Apăsarea

  1. un film foarte bun, urmarit cu ceva ani in urma. indiferent ca stii cine sunt Depp sau di Caprio, privesti personajele dincolo de actorii care le dau viata si aungi sa incerci sa te pui in pielea lor, mai ales a nefericitului Gilbert. nu, foarte dramatic, dar totusi musai de vazut

    1. Da chiar reusit acest film. Si de data asta scenariul chiar e imbogatit de actori. Abia astazi am observat ca acest regizor l-a mai distribuit pe Depp intr-un rol frumos, in Chocolat. Un film ceva mai siropos, dar bun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s