My Little Princess sau Amorul artei

Un film cu adevărat tulburător, despre o relație abuzivă, artă și regrete tardive. My Little Princess prezintă povestea copilăriei Evei Ionesco (protetizată în personajul Violettei), regizoarea filmului, atunci cînd convinsă de mama ei, Irina (Hannah), a pozat nud la vîrsta de 11 ani, devenind o imagine apreciată în arta franceză și controversată în ochii tuturor. O vom urmări pe Violetta în tranziția ei de la o fată normală, care crește în grija bunicii, la un copil care pozează cu succes în femme fatale, o imagine care se va prăbuși mai tîrziu peste ea și o va sufoca.

Extrem de profund și interesant la acest film este firul narativ, care curge normal, fără nici un truct de memorie, de o claritate absolut fantastică și copleșitoare. Evoluția care devine involuție este prezentată prin înfățișarea fizică a fetei: de la două codițe, fustă cloș și bluză închisă pînă în gît, vom ajunge să vedem o oglindire a mamei: păr blond și ondulat, ținute transparente, mișcări lascive, buze roșii ca sîngele și un surîs obraznic. Și pe un plan mai puțin vizibil, prin comportamentul distructiv pe care și-l atribuie, copiind din nou atribute ale celei care pînă la urmă îi servește ca model: o sexualitate debordantă, rebeliune și un caracter artistic. Din dorința de a fi pe placul Hannei, Violetta va accepta să se lase fotografiată în ipostaze obraznice, goală, printre valuri de mătase neagră, accesorizată de cranii și crucifixe, fără să aibă habar că cea care o ademenește în acest rol nu se va putea opri, distrugînd în final orice urmă de puritate. Un personaj fabulos această mamă (interepretat minunat de Isabelle Huppert, pe care am văzut-o în La Pianiste) care în adîncurile ei crede că face un bine, mereu frîntă între sentimente și obsesii, cu un trecut bolnav bine ascuns și un viitor compromis din naștere – singura moșternire pe care o lasă fiicei sale.

Frumusețea acestui film constă în balanța lui echilibrată. Eva Ionesco nu va arăta cu degetul nici o vină și nu va condamna nici un personaj pentru cotitura pe care o ia destinul Violettei (deși în interviurile sale a declarat că acest film este un atac la adresa Irinei Ionesco, reușește să păstreze un echilibru și să nu forțeze nota evidentă). Să fie totul doar o greșeală făcută din dorința de afirmare sau un sacrificiu pe care îl cere arta?

Name: My Little Princess
Director: Eva Ionesco
Year: 2011
Actors: Isabelle Huppert, Anamaria Vartolomei, Georgetta Leahu

Eva Ionesco (born on 18 July 1965) is a French actress and film director, born in Paris. She is the daughter of Romanian-French photographer Irina Ionesco.

At the age of 5, Eva became her mother’s favorite photo model. Irina Ionesco’s erotic photographs of her young daughter Eva have been a source of controversy since they first appeared in the 1970s.

She is the youngest model ever to appear in a Playboy nude pictorial, since she was featured at age 11 in the October 1976 issue of the Italian edition of the magazine in a set by Bourboulon. Another of her nude pictorials, in the November 1978 issue of the Spanish edition of Penthouse, was a selection of her mother’s photographs. She made also the cover page of Der Spiegel. Her story served as inspiration for Louis Malle’s movie Pretty Baby.

5 thoughts on “My Little Princess sau Amorul artei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s