Attenberg sau Omul ca animal

Un altfel de film despre eternii inadaptați. De data aceasta, spre marea mea suprindere unul grecesc, care așază un personaj feminin în centrul unui mediu bolnăvicios, care îi acaparează mintea și sufletul. Marina este o tînără de 23 de ani, care refuză să își accepte sexualitatea, refugiindu-se în povestirile erotice ale prietenei sale Bella. De fiecare dată cînd găsește un nou iubit, ea îi împărtășește Marinei felul în care se simte cu el, cum se desfășoară relația lor, adoptînd un rol de profesoară, încercînd să o dreseze să accepte latura ei feminină. Efectele discuțiilor vor fi contrar așteptărilor, Marina plasînd sexul într-o zonă interzisă, nedorind să devină un obiect folosit de bărbați, comparînd acest act cu mișcările unui piston. Va renunța la această imagine grotescă atunci cînd va cunoaște un bărbat care se află întrecere prin orașul ei, pe care îl va ascunde de prietena ei de frică să nu îl cucerească.

Însă vom vedea că teama Marinei este de fapt una înrădăcinată, din relația pe care o are cu tatăl ei muribund. Nereușind să înțeleagă condiția umană și toate imperfecțiunile ei, fata trece cu ușurință la comportamentul animal, pe care îl observă în documentarele Sir David Attenborough (Attenberg fiind numele lui pronunțat greșit de cele două protagoniste, un cunoscut cecetător naturalist, care, paranteză la paranteză, este fratele regizorului Richard Attenborough, cunoscut pentru filmul Gandhi). Privit de la depărtare, comportamentul fetei este unul deviant, aproape dement, care seamănă cu un dans bizar, fără rost, dar frumos, care trădează o tristețe adîncă. De aproape, vom înțelege că este refugiul ei, modul în care poate comunica sensibil cu tatăl ei și cu prietena ei Bella, o distanțare de ființa ei pe care o reneagă.

Attenberg este un film profund, bizar și dureros, o frumoasă surpriză din partea regizoarei Athina Rachel Tsangari, despre dezicerea de sine.

Name: Attenberg
Director: Athina Rachel Tsangari
Year: 2010
Actors: Ariane Labed, Giorgos Lanthimos, Vangelis Mourikis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s