Volver sau Morți

Abuz. Secrete. Moarte. Înviere. Adevăr. Din nou un genial Almodóvar: Volver. De data aceasta, regizorul ne surprinde cu o altfel de temă decît controversatele cu care ne-a obișnuit. Nu vom mai avea eterna problemă a identității schimbate, nici relații homosexuale interzise și nici schimbări fantastice ale căii acțiunii. Nu, de data aceasta avem un film despre moarte, atît de prezentă în viața tuturor personajelor.

Raimunda (Penélope Cruz) este o femeie frumoasă, căsătorită cu un bărbat care nu o merită și regretă că să s-a despărțit de mama ei înainte de a-și cere iertare. A rămas orfană din cauza unui incendiu și singura legătură care i-a mai rămas cu amintirea părinților este mătușa Paula, o bătrînă simpatică, pe care Raimunda o iubește enorm, de care are grijă o fantomă vie.

Soledad este sora ei, o femeie singură, care se teme de oamenii morți. Ea va fi cea care va merge la înmormîntarea mătușii bătrîne și care se va întoarce cu un spirit întors de pe lumea de apoi.

Paula este fiica Raimundei, o adolescentă deosebită, care își omoară tatăl vitreg cu un cuțit de bucătărie. ajutîndu-și apoi mama să îl ascundă în frigiderul unui restaurant. Tot ea va fi cea care va lega o relație deosebită cu spiritul adus de Soledad din satul lor de baștină.

Augustina este vecina care a avut grijă de mătușa celor două femei, care acum este pe patul de moarte, bolnavă de cancer. O bîntuie din ce în ce mai tare ideea că mama ei este moartă și că nu se va mai întoarce niciodată acasă, după ce a dispărut în urmă cu trei ani, din senin. Doar ea crede la început în fantoma care părăsește satul și știe că a fost acolo dintotdeauna, avînd grijă de mătușa Paula.

Aparent, Volver este un puzzle de neînțeles, cu elemente spectacol și misterioase, dar piesa care lipsește este întocmai identitatea femeii care a pornit lanțul morții, cea de care la început se tem cu toții, ca mai apoi să o recunoască drept un membru al familiei. Un film deosebit, cu adevărat intrigant, care spune o poveste optimistă: moartea vindecă relațiile ratate.

Name: Volver
Director: Pedro Almodóvar
Year: 2006
Actors: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Yohana Cobo, Blanca Portillo
Awards: Cannes Film Festival – Best Actress (the award was shared by the six stars of the film), European Film Awards – Best Actress (Penélope Cruz), Best Cinematographer (José Luis Alcaine), Best Composer (Alberto Iglesias), Best Director (Pedro Almodóvar)
The film received two nominations at the 63rd Golden Globe Awards: Best Actress for Penélope Cruz as well as Best Foreign Language Film.

11 thoughts on “Volver sau Morți

  1. foarte bun filmul, nici nu se putea altfel, doar e vorba de Almodovar. Asta e Penélope pe care vreau sa o vad, nu cea din Piratii din Caraibe.

    1. Da, face un rol extraordinar, ca de obicei. Slava Domnului ca nu am vazut Piratii din Caraibe, vreau sa cred ca are doar roluri bune 🙂

  2. Un film de-o simplitate captivantă. Am preferat să-l privesc ca pe-o comedie, la fel ca pe La comunidad, a lui Alex de la Iglesia, dar să-l înţeleg ca pe-o dramă.

    1. 🙂 Interesant, pentru mine a fost o drama cu accente de comedie, care in final s-a dovedit a fi o alegorie. Cat despre La comunidad, l-am evitat pana acum pentru ca nu imi place cum suna subiectul, cam … comic pentru mine, dar poate il voi incerca.

  3. Mie si-n Piratii din Caraibe mi-a placut de Penelope. Ce-i drept “episodul” in care apare ea nu e la fel de bun ca celelalte, dar deh… eu am o slabiciune mare pentru J. Depp si mai presus de actiunea filmului in cauza, unii actori de-aci sunt sarea si piperul.

Leave a comment