Sweet Movie sau Involuția

Am promis la începutul săptămînii că voi scrie despre cîteva filme disturbing, așa că mă țin de cuvînt și amintesc aici un film al marelui, bizarului și ingeniosului Dusan Makavejev: Sweet Movie. De la început vă îndemn să nu credeți în titlu, căci nu este deloc un film dulce, ci este de un amar profund, care va tăia orice poftă de iubire privitorului.

Desigur că filmul are foarte multe simboluri, care se pot interpreta după bunul plac, așa că vom analiza aici cum vede Makavejev societatea, în absența manifestării sexualității, ca un simbol al comunismului pur, infestat de valorile vestice. În prima poveste o vom vedea pe Miss Virginitate, promisă unui magnat, căsătorită forțat cu el, speriată de bizareriile sexuale pe care le are în minte bărbatul. Pentru că se opune relației, fata (extrem de frumoasă) va fi trimisă într-o valiză în altă parte a lumii, unde va găsi un grup de oameni libertini care îi deschide fetei un alt orizont: plăcerea prin descoperirea sexualității și dragostea ca sentiment absolut. Ultimele scene o înfățișează pe Miss Virginitate vulgară, desprinsă de imaginea feciorelnică, ghidată spre o cale greșită, în care se îndepărtează de puritatea ei naturală. Cei care cunosc munca lui Makavejev vor recunoaște aici un laitmotiv: Miss Virginitatea este de fapt comunismul, care din starea lui pură, influențat de factori externi (vestul, reprezentat prin sex și artă) își pierde din valoare și se degradează, fiind reinventat și acceptat sub o altă formă.

Iar această formă este redată în Sweet Movie de personajul Annei Planeta, o femeie sigură pe ea, care debordează de sexualitate, care își atribuie un rol de lider care dorește eliberarea prin anarhie. De fapt, prin cîteva imagini cheie vom descoperi o mare frustrare a Annei, o lipsă acută de iubire, o pierdere de nerecuperat a valorilor în care crede, un revoluționar ratat și, în fond, o închistare sexuală. Deși suntem păcăliți că vom vedea o înălțare a personajului Miss Virginitate, în final vom concluziona că am asistat la o involuție, printr-un parcurs nefiresc al unui femei care nu poate obține nimic din ceea ce ăși dorește. Totuși, singurul lucru pe care îl va reuși în viață Anna va fi să ucidă savoarea dulce și inocentă a iubirii.

Name: Sweet Movie
Director: Dusan Makavejev
Year: 1974
Actors: Carole Laure, Pierre Clémenti, Anna Prucnal
Sweet Movie (1974) is a film by the Yugoslavian director Dušan Makavejev. The film was banned in many countries, or severely cut; it is still banned in many countries to this day. Polish authorities banned Anna Prucnal, the main actrice, from using her passport over the movie, which effectively banned her from entering her native country for a number of years.

3 thoughts on “Sweet Movie sau Involuția

  1. Draga mea,
    Comentariul tau lasat pe blog m-a condus catre tine si ti-am descoperit lumea. Felicitari pentru blog, sunt de-a dreptul impresionata. Te trec si pe tine in blogroll, sa te pot urmari mai usor. Keep up the good work. Este absolut deosebit ceea ce faci!

    1. Multumesc! Ma bucura mult comentariul tau mai ales ca vine de la un veteran in blogosfera cinefila. Recunosc ca iti citesc de mult blogul (platforma) si ca imi este sursa de inspiratie pentru vizionari. Multe, multe felicitari si tie pentru filmele si textele cu care ne incanti. Keep in touch!

      1. Multumesc din suflet. Acum chiar ca m-am emotionat! 🙂 Ma bucur tare mult cand cunosc oameni pasionati de film, care reusesc sa si transmita ceea ce simt. Sa ne citim sanatoase, draga mea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s