Julien Donkey-Boy sau Regele

Un nebun. Un psihopat. Un criminal. Un îndrăgostit. Un frate. Un fiu. Un tată. Julien. Un băiat schizofrenic, ce trăiește într-o lume dereglată, unde toată lumea din jur îl ajută să se afunde în boala lui și să trăiască viața precum o glumă. Călătoria lui Julian pornește din mintea lui, unde încă o poate contacta pe mama lui moartă, unde își iubește sora prea mult, chiar și tatăș, chiar dacă îl umilește în fiecare zi. Se continuă în brațele lui Pearl, sora lui, pe care o lasă gravidă și pe care o urmărește pas cu pas. Se întrerupe de fiecare dată cînd se întîlnește cu tatăl lui și mută pe străzi, în ziua în care sora lui va naște copilul pe care Julien fără să știe îl așteaptă. Poate că este singurul moment în care Julien înțelege ce se întîmplă.

Julien Donkey-Boy este un film atipic, care aparține curentului Dogme 95, al șaselea înscris, primul american. O peliculă greu de descifrat, tocmai din motivul care îl face să fie atît de profund și superb: tehnica de filmare. Avem multe scene în care imaginile par a fi desprinse direct din nebunia lui Julien, cadre înclinate și imagini care succed aparent fără rost. Vom observa în spatele ambiguității o tendință de a genera sentimente compătimitoare: vom simți milă pentru că este abuzat de tatăl lui, pentru că trăiește într-o astfel de familie. ne va părea rău pentru sora lui și pentru copilul lor, îl vom compătimi chiar și pe tatăl abuziv, care pînă la urmă pare că a ajuns și el să împrumute din schizofrenia fiului, dar mai ales, vom fi întristați de lipsa de conștientizare a lui Julien, de care ar avea atît de multă nevoie. Oricum, orice i s-ar întîmpla, Julien rămîne rege în imperiul minții sale.

Name: Julien Donkey-Boy
Director: Harmony Korine (un regizor care ia avînt în lumea filmelor bizare, după acesta, cel de-al doilea film al său. A fost acuzat că nu a respectat întocmai regulile Dogma, dar a fost scuzat de Lars von Trier, care a declarat că se bucură de modul în care Korine a reușit să păcălească cele zece legi. În confesiunile pe care le face mai tîziu Harmony dezvăluie faptul că a folosit o burtă falsă, pentru a o face pe Pearl să pară însărcinată, pentru că nu a încercat să o lase însărcinată chiar el, dar nu a reușit, iar actrița oricum nu s-ar fi simțit pregătită să facă un copil la acea vreme. Puteți citi materialul compet aici)
Year: 1999
Actors: Ewen Bremner, Chloë Sevigny, Werner Herzog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s